Satul din România unde au trăit strămoșii regelui Charles. Puțini sunt cei care știu unde e pe hartă

Cel mai probabil, nu o dată ați auzit, inclusiv la știri, despre originile românești ale regelui Charles al III-lea. Totuși, puțin știu ce rude a avut în România noul monarh al Marii Britanii.

Regele Charles are rude care s-au născut în România / foto: arhivă
Regele Charles are rude care s-au născut în România / foto: arhivă

Claudine Rhedey, stră-stră-străbunica regelui Charles al III-lea, s-a născut în România, în anul 1814 și a trăit într-un castel celebru de la noi din țară, care anual este vizitat de mii de turiști.

Castelul Claudinei Rhedey care acum este muzeu, a fost vizitat în 2022 de peste 8.000 de turişti. Numărul vizitatorilor este mult mai mare ca al locuitorilor comunei în care se află castelul.

Unde se află castelul unde a trăit Claudina Rhedey

Așadar, castelul Claudinei Rhedey se în orăşelul Sângeorgiu de Pădure, care numără 4000 de mii de oameni. De altfel, este și localitatea unde ruda lui Charles a III-lea s-a născut.

„Chiar dacă a fost pandemie şi au fost multe impedimente, se pare că acest castel e din ce în ce mai vizitat, e foarte popular, vin tot mai multe grupuri organizate la noi, chiar şi de peste hotare.

Şi cei din Bucureşti ne-au descoperit şi cei din Moldova ne-au descoperit. Anul trecut cred că au fost vreo 8.000 de turişti.

Nu pare o cifră prea mare, dar comparativ cu localitatea, avem undeva la 4.500 – 5.000 de locuitori… deci avem mai mulţi turişti decât localnici. Cred că e bine şi anul ăsta dacă nu se întâmplă nimic special, cred că o să fie şi mai bine.

La început expoziţia noastră a fost unică, acum am văzut că acest concept a fost preluat şi de alte muzee. Oamenii sunt surprinşi să afle că de aici se trage parţial Familia regală a Marii Britanii”, a declarat ghidul Castelului Rhedey, Gaspar Peter, citat de Agerpres.

De când datează fosta casă a rudei lui Charles

Castelul unde a trăit Claudine Rhedey a fost construit în secolul al XVIII-lea, dar a fost renovat în anii 1759 şi 1809, când a căpătat actuala înfăţişare. Acum 700 de ani, localnicii susțin că proprietatea era legată printr-o pasarelă de biserica ridicată vizavi.

Aici se află îngropați, de altfel, mai mulţi membri ai familiei Rhedey, inclusiv Claudine, cunoscută drept contesa Claudia Rhedey.

După ce s-a căsătorit Claudia Rhedey, așa cum era supranumită, a primit titlul de contesă de Teck şi l-a primit şi pe cel de contesă de Hohenheim.

De asemenea, Claudia Rhedey este strămoş al Casei regale Windsor, adică Hanovra, casa britanică schimbându-şi, în anul 1914, numele din Hanovra în Windsor, atunci când Anglia s-a alăturat în Primul Război Mondial împotriva Germaniei.

Claudia Rhedey tânără

Din păcate, Claudia nu avut o viață foarte lungă. Ea a murit, la doar 29 de ani, în urma unui accident petrecut în localitatea Pettau, în Slovenia de azi.

Tragedia a avut loc în timpul unei călătorii întreprinse cu scopul de a-şi vizita soţul, pe Alexandru Paul, principele de Wurttemberg, care se afla în Gratz. Era însărcinată în acel moment cu al patrulea copil al lor.

Regele Charles, înrudit și cu Vlad Țepeș

Claudia a murit la 29 de ani, într-un tragic accident / foto: agerpres
Claudia a murit la 29 de ani, într-un tragic accident / foto: agerpres

„Avem o legătură cu România, cu această familie aristocrată maghiară, dar avem legături şi cu Vlad Ţepeş, Prinţul Charles a spus că este înrudit cu această figură importantă a istoriei României.

Sunt mândru să fiu într-un loc care exprimă cultura engleză, un loc din care se trag regi şi regine ale Marii Britanii. Prinţul Charles (actualul Rege Charles al III-lea – n.r.) vine deseori în Sângeorgiu de Pădure şi menţine legăturile cu stră-stră-străbunica sa, Claudia”, spunea ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net