Scădere cu 50% a prețului apartamentelor din România! Avertismentul unui economist: „Cum poți să spui că sunt ieftine?”

Ultima actualizare:

În contextul în care mulți specialiști vorbesc despre scumpirea locuințelor, analistul Radu Georgescu spune că în următorii ani prețul apartamentelor va scădea cu 50%, scrie adevărul.ro. Economistul nu este de părere că locuinețele sunt ieftine în România, ba din contră. Și oferă un exemplu concret. Un apartament cu două camere, în Drumul Taberei, l-a costat în anul 2.000, 6.000 de dolari. Acum, același apartament, valorează 100.000 de dolari. 

Blocuri de locuințe Foto: Pixabay.com
Blocuri de locuințe Foto: Pixabay.com

 "Cred că în următorii 2 ani, prețurile vor scădea cu până la 50%”

„Sunt unii care îmi spun că apartamentele din Romania sunt ieftine Eu cred că sunt exagerat de scumpe. Alții îmi spun că prețurile la apartamente vor crește. Eu cred că în următorii 2 ani vor scădea cu până la 50%”, spune economistul Radu Georgescu.

Economistul spune că, în anul 2000, a cumpărat un apartament cu două camere, în Drumul Taberei, pentru care a plătit 6.000 de dolari. „Acum, același apartament costa 100.000 euro, adică salariul pe 10 ani al unui contabil junior. Cum poți să spui că apartamentele în România sunt ieftine? Ce matematică este asta?”, se întreabă specialistul. 

Cât plătești, de fapt, la bancă pentru un credit pe 30 de ani 

„Băncile au început să spună: Ai economisit 2.000- 3.000 euro? Nicio problemă. Iți dam noi un credit de 30.000 euro și îl plătești în 30 de ani. Wow. Perfect. Luăm credit”, a continuat economistul. „Adică dublu față de prețul acelui apartament. În 2006 prețul apartamentului meu de 6.000 de dolari a devenit 40.000 euro. Magie? Nu. Doar credit ipotecar pe care trebuie să-l plătești băncii”, a precizat el.

Analist: "Trendul prețurilor actuale este nesustenabil"

Potrivit unui studiu recent, achiziționarea unui apartament de 70 de metri pătrați în București necesită echivalentul a 96,2 salarii medii nete, un nivel de accesibilitate ridicat și comparabil cu orașe precum Bruxelles și Sofia. În contrast, în orașe europene precum Londra sau Paris, costurile depășesc de multe ori aceste valori, sporind astfel atractivitatea pieței imobiliare din România.

Georgescu afirmă că percepția că apartamentele din România sunt accesibile este una exagerată. El consideră că trendul prețurilor actuale este nesustenabil și se bazează pe schemele de creditare despre care spune că au transformat apartamentele din bunuri relativ ieftine în investiții inaccesibile pentru mulți români. Atragerea băncilor în domeniul creditelor ipotecare a condus la creșteri artificiale ale prețurilor, nemaiîntâlnindu-se în perioada în care el a cumpărat apartamentul său cu 6.000 de dolari.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton, Profimedia (4) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sticle de plastic reciclare INATECH jpg
unt jpeg
ulei peste jpg
restaurant foto unsplash jpg
casa veche pixabay jpeg
1 depresie izolare 1 jpg jpeg
doctor 1228627 1920 jpeg
man at supermarket jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net