Scandal monstru pe modelul SNSPA și la Operă?! Ștefan Ignat vrea din nou scaunul de director, după ce a fost acuzat de hărțuire! Reacția acestuia la cele două petiții ale angajaților!

#Exclusiv Click!

E scandal monstru la Opera Română, pe modelul celui de la SNSPA. Ștefan Ignat, care ar putea fi repus în funcția de director al instituției, este contestat de angajați, care se tem că-și vor pierde locurile de muncă. S-au făcut deja două petiții privind situația Operei, care trece momentan printr-un proces de reorganizare. Ignat a fost acuzat în trecut de hățuire, de către amanta sa, o soprană de la Operă, care i-a fost și studentă la Conservator. Cum se apără Ignat în noul scandal iscat?! Avem reacția acestuia, în exclusivitate pentru Click!

Opera Națională București (ONB) stă, la acest moment, pe un butoi cu pulbere! Un scandal de proporții s-a iscat, zilele acestea, în rândul angajaților care contestă, prin intermediul mai multor petiții, posibila repunere în funcția de manager a lui Ștefan Ignat și înlăturarea de la conducere a actualului director, Daniel Jinga.

Artiștii angajați de la Opera Națională au luat atitudine și au inițiat două petiții în mediul on-line, în care își exprimă nemulțumirea față de situația prin care trece în acest moment această instituție lirică de prestigiu. 

Scandalul în sine a pornit, de fapt, de la anunțul comasării Operei Naționale București cu Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”. 

„548 de angajați ai Operei Naționale vor rămâne fără salarii și fară locuri de muncă”

Angajații Operei Naționale se tem că își vor pierde locurile de muncă pe perioada în care Opera va trece prin acest proces de restructurare și reorganizare. Mai mult, această situație ar putea duce la înlăturarea actualului director Daniel Jinga și readucerea pe postul de manager a lui Ștefan Ignat. 

„ În 13 august 2024, ministrul culturii Raluca Turcan a inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern, postat pe site-ul instituției care prevede desființarea Operei Naționale București și a Centrului Național <<Tinerimea Română>>prin înființarea unei noi instituții cu titulatura Opera Română din comasarea a două instituții publice de tradițe culturală românească, cu stiluri muzicale diferite din punct de vedere artistic. (…)

În luna iunie 2024, invocând aceleași prevederi legale, Ministerul Culturii și însuși purtătorul de cuvânt al Guvernului României anunțau că s-a finalizat procesul de reorganizare a 360 instituții, <<toate ministerele au parcurs procesul de reorganizare>>, respectiv: <<Ministerul Culturii a parcurs procesul de reorganizare, desființând 19 posturi de execuție și 4 de conducere. Toate cele 92 instituții aflate în subordine/coordonare au fost reorganizate desființând 26 posturi de execuție>>. 

Întrebarea care se pune este următoarea: ce s-a întâmplat de la data de 28 iunie 2024 când a fost aprobată Hotărârea Guvernului nr. 712 care include prevederi referitoare la reorganizarea Operei Naționale București până la data de 13 august 2024 când Mininisterul Culturii descoperă că mai poate elimina 8 funcții de conducere prin desființarea Operei Naționale București și înființarea Operei Române. 

Răspunsul este foarte simplu: decizia civilă nr. 1567/01.07.2024 a Curții de Apel București, definitivă care obligă Ministerul Culturii să încheie cu domnul Fănel Ignat un contract de management pe o perioadă de 5 ani la Opera Națională București. (…)

Ce nu ne spune doamna Turcan este că cei 548 de angajați ai Operei Naționale București și alți 72,5 de angajați de la Tinerimea Română vor rămâne fără salarii și fără locuri de muncă, timp de minim 2 luni”, se arată într-una dintre petiții.

Ștefan Ignat, din nou la cârma Operei? 

Ștefan Ignat a fost director al Operei Române în anul 2017, primul lui interimat. Ministerul Culturii a organizat apoi un concurs, în 2018, tot pentru funcția de manager, pe care l-a câștigat tot Ignat. Celălalt candidat, Antoniu Zamfir, a contestat atunci rezultatul și a fost anulat.

Ștefan Ignat a redevenit director interimar, fiind înlocuit ulterior cu Răsvan Cernat. În 2021, el a fost însă demis în urma unui scandal de hărțuire cu amanta soprană și în locul lui a fost numit Daniel Jinga, actualul director al Operei. 

Ignat a acționat, însă, atunci ministerul în judecată câstigând procesul anul acesta. El își revendică în prezent postul pentru următorii cinci ani la conducerea Operei. 

A fost acuzat de hărțuire de amanta soprană, care i-a fost și studentă la Conservator

Ștefan Ignat s-a aflat în 2021 în centrul unui scandal de proporții, fiind acuzat de amanta lui, Z.C., soprană a Operei Române, de hărțuire. La acel moment, la cârma Ministerului Culturii se afla Bogdan Gheorghiu. 

Iată cum ar fi încercat Ignat să se disculpe la acel moment:

„Că m-a rugat să o angajez pentru că nu mai avea bani să se întrețină, tot hărțuire?

Că am prezentat-o regizorilor, tot hărțuire?

Când i-am dat să cânte colaborator, tot H.?(n.red. – litera <<H>>este folosită de Fănel Ignat pentru termenul <<hărțuire>>).

Când i-am făcut contract de angajat prin modificare post fără studii, la rugămintea mamei, tot H. a fost? Faptul că și-a tăiat mâna (peste 80 de tăieturi) în iulie și am găsit-o drogată acasă, în pat cu o altă fată, și m-a rugat să o iert tot H. a fost?

Când ne-a rezervat căsuță la 2 Mai tot H.?

Când a vorbit cu Nașul pentru casa de la Vidraru tot H.? Când a făcut Protocolul cu Opera tot H.? Restaurantele aproape zilnic tot H.? Deplasările la Paris – 2 – și cântatul, tot H.?

Că am propus-o la studii și Master, tot H.?

Că am prezentat-o Agențiilor tot H.? (ea nefiind pentru așa ceva – nepregătită)

Că a scris soției mele, tot H.? (eu sunt cel hărțuit de ele)”, ar fi scris Fănel Ignat, conform unor notițe publicate de Gândul. 

Susele Gândul au mai dezvăluit , însă, că „între profesorul universitar doctor Fănel Ignat – de la catedra de canto a Conservatorului – și una dintre studente a existat o relație foarte apropiată”. 

Culmea, studenta în cauză era chiar amanta soprană, pe care Ignat a făcut tot posibilul s-o angajeze la Operă, când era director. 

Cum se apară Ștefan Ignat? „Nu am hărțuit-o pe niciuna! Sunt defăimări, minciuni “

Ștefan Ignat a oferit o declarație, în exclusivitate pentru Click!, referitoare la noul scandal creat recent la Operă, pe marginea revenirii sale în postul de manager. 

„ Vă mulțumesc foarte mult pentru oportunitate! 

1. Acest scandal este iscat în contextul în care din 1 iulie 2024 este pronunțată o hotărâre definitivă pentru încheierea contractului de management în urma concursului de proiecte. Deodată, în acest context, apare pe site-ul ministerului un proiect de hotărâre de reorganizare, astfel încât ONB și Tinerimea Română vor fuziona într-o singură instituție, Opera Română, acest fapt conducând la neputința aplicării hotărârii judecătorești. 

2. În acest context, au apărut defăimările: este o minciună, angajații ONB nu au făcut o petiție împotriva mea, vă rog să discutați cu angajații, ba dimpotrivă. Este o minciună lansată în spațiul public. 

3. Niciuna dintre persoanele menționate nu au fost niciodată amantele mele, nu am avut nicio relație de altă natură în afară de cea profesională. Nu am făcut niciun cadou nimănui. Toate afirmațiile acelea sunt mincinoase, au ca scop defăimarea mea într-un moment în care se forțează din răsputeri neîndeplinirea hotărârii judecătorești din 1 iulie 2024.

4. În 2021 au fost lansate aceleași atacuri privind acele angajate. Dezmint, neg și acum, ca și atunci. Nu am avut nicio relație personală, intimă sau sexuală cu niciuna dintre aceste persoane. Nu am hărțuit-o pe niciuna, nu am cerut nimic niciuneia. 

5. Nu am scris scrisori sau jurnale despre așa ceva, așa după cum este instigată opinia publică.

6. Deși în 2021 persoanele menționate au negat informațiile din articol, nu s-a ținut cont. 

7. Acele notițe nu reprezintă documente din Operă, aceasta este o minciună, notițele nu conțin nicio semnătură a mea, niciun număr de înregistrare. 

8. Este o minciună că am fost scos din funcție pentru management defectuos. Raportul Corpului de Control al Ministerului Culturii nu conține nicio referință în acest sens.

9. Menționez că au trecut trei ani de la desfacerea contractului  meu de interimar, dacă ar fi găsit orice dovadă de management defectuos, actualul management ONB  ar fi sesizat organele abilitate. 

Totodată, Curtea de Conturi nu a avut nicio obiecție privind cheltuirea judicioasă a fondurilor ONB în perioada directoratului meu, contrar declarațiilor din spațiul public lansate de ieri. De aceea este limpede că se forțează distrugerea imaginii și demnității mele în spațiul public”, a declarat Ștefan Ignat, în exclusivitate pentru Click!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
eb0xp9gqTGe 3O jpg
Alfred Bulai este escortat de polițiști în afara secției 2 de politie din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Alanya Turcia Unspalash jpg
hotel vacanta pixabay jpg
andrea galimberti sara stefanelli jpg
Nava Hetman Ivan Mazepa FOTO @DEFENSEEXPRESS / X
Michele  Köbke avion profimedia jpg
rain 316579 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net