Scandal pe sacrificarea mieilor de Paște.”Îi vor lega cu frânghii și le vor tăia beragata pe viu”
Sacrificarea mieilor de Paște este subiect de scandal în România. ONG-urile pentru protecția animalelor acuză Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) de barbarie. Asta după ce instituția a anunțat că anul acesta sacrificările animalelor se vor face doar în ferme. Drept răspuns,Animals International și Animals Angels au trimis plângere la Comisia Europenă.
ANSVSA a anunţat, la finalul lunii martie, că, în contextul restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, va permite anul acesta crescătorilor de ovine să sacrifice mieii pentru Paşte în ferme sau în centre amenajate temporar de către primării sau prefecturi, dar în anumite condiţii stricte.
Condițiile impuse de ANSVSA pentru sacrificarea mieilor de Paște
Să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile de igienă, medicul veterinar să verifice starea de sănătate a animalelor și să le facă examen după sacrificare, inclusiv a cărnii și a organelor, să existe condiții de depozitare și comercializare și să se respecte distanța minimă socială.
ONG-urile nu sunt mulțumite de decizia luată de autorități și au reclamat ieri, 6 aprilie, situația la Comisia Europeană și cer anularea derogării.
De ce spun ONG-urile că nu pot fi sacrificați miei de Paște în ferme
”Fermele nu au lucrători echipați și instruiți pentru ucidere. ANSVSA a legalizat o barbarie demnă de epoca de piatră, încălcându-și menirea pentru care își desfășoară activitatea: protecția animalelor. Mieii vor îndura o suferință inutilă din cauza lipsei echipamentelor necesare și de instruire a lucrătorilor. Nu există echipamente de asomare și de retenție a animalelor la ferme. Îi vor lega cu frânghii și le vor tăia beragata pe viu. Nimeni nu-i va verifica, deoarece nu există suficientă capacitate de control”, acuză Gabriel Păun, directorul UE al Animals International.
Decizia ANSVSA vine ca soluție la pandemia Covid-19, dar reprezintă o încălcare a regulamentului CE 1099/2009 privind protecția animalelor în timpul sacrificării.
”Ne exprimăm dezacordul față de ordinul ANSVSA. Am denunțat ani la rând încălcarea legislației în lipsa acestei derogări. Am documentat abuzuri la manipularea animalelor, lipsa echipamentelor de retenție, asomare defectuoasă, durata mare de timp între asomare și tăiere, tranșarea animalului când încă era viu, lipsa de instruire chiar și la veterinarii aflați în control, dar și a măcelarilor. Acum că au lăsat chiar și fermierii să ucidă mieii pe loc ne confruntăm cu un masacru legalizat”, a spus Silvia Meriggi, project manager al Animals Angels.
3 milioane de miei vor fi vânduți pentru masa de Paște
În opinia celor două organizații, starea de urgență cauzată e Covid-19 nu justifică derogarea ANSVSA de la actul normativ. Legislația europeană permite ca sacrificarea animalelor pentru carne să se poate face doar în locuri autorizate (abatoare) și de către persoane instruite, obligații care nu pot fi asigurate la ferme.
”Sacrificarea la ferme nu va preveni oamenii să interacționeze direct. Din contră, îi va expune la coronavirus. Pentru a reduce riscurile, fermierii ar putea duce mieii la abatoarele autorizate și apoi să vândă carnea prin mijloace autorizate unde oamenii poartă mască, mănuși, păstrează distanța, iar poliția patruleză”, propune Meriggi.
Anul acesta, în jur de trei milioane de miei vor fi vânduți pentru masa de Paște. Creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului pe 19 aprilie.
Citește și: