Schimbare importantă pentru șoferii din România. Ce trebuie să dețină dacă conduc aceste vehicule

Șoferii din țara noastră trebuie să știe că o nouă schimbare legislativă tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta vine cu o nouă obligație pentru șoferii anumitor categorii de vehicule și este menită să asigure siguranța pe drumurile publice din România.

Șoferii care nu respectă prevederile legii riscă amendă / foto: Shutterstock
Șoferii care nu respectă prevederile legii riscă amendă / foto: Shutterstock

Mai precis, pe data de 10 aprilie 2024, în Monitorul Oficial nr. 333 a fost publicată o modificare a articolului 8 din Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 195/2002, ce privește circulația pe drumurile publice din țara noastră. Astfel, Legea nr. 82/2024, aduce o nouă obligație șoferilor anumitor categorii de vehicule.

Aceștia vor fi nevoiți să aibă la bordul vehiculelor o trusă de prim-ajutor, triunghiuri reflectorizante și stingător de incendiu, iar toate trebuie să fie omologate.

„Pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepția celor din categoriile AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate”, este menționat în textul din Monitorul Oficial.

Nouă obligație pentru șoferii din țara noastră

Astfel, din textul legii putem vedea că și tractoarele agricole ori forestiere și chiar și tramvaiele vor fi nevoite să aibă la bord aceste obiecte. Șoferii din țara noastră care nu vor respecta normele acestei noi legi riscă să primească din partea autorităților o amendă ce poate ajunge chiar și la 825 de lei.

Cu toate acestea, noua lege conține și unele excepții, cum ar fi, motocicletele și mopedele. Mai precis, de la prevederile acestei legi sunt excluse vehiculele din categoria AM, adică scutere ori mopede cu două sau trei roți, cu o viteză din construcție mai mare de 25 km/h, dar mai mică de 45 km/h. De asemenea, categoria A este exclusă, adică motociclete (cu, sau fără ataș), ori tricicluri al căror motor are o putere de peste 15 kW.

Pe lângă acestea, vehiculele din categoriile A1 și A2 sunt, de asemenea, exceptate de la prevederile noii legi. Șoferii ignoră această lege, deși nu conduc vehicule din categoriile exceptate, riscă o amendă de până la 825 de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
cimitir catolic bellu jpg
pensie jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
omar bin omran jpg
grecia xinomavro jpg
cetatea de refugiu saschiz jpg
neurochirurgul vlad ciurea jpeg
bloc apartamente FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net