Schimbare majoră pentru toți pensionarii români: „Trebuie doar să își introducă datele!”

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat ieri că Guvernul a aprobat finanțarea pentru noul sistem informatic al Casei Naționale de Pensii Publice.

Pensionarii vor avea parte de schimbări / foto: arhiva
Pensionarii vor avea parte de schimbări / foto: arhiva

Executivul a aprobat cheltuielile necesare pentru implementarea unui sistem informatic performant și complet integrat în cadrul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Acesta va permite aplicarea coerentă și unitară a reglementărilor legale din domeniul sistemului public de pensii și al asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Actualul sistem informatic al CNPP va fi modernizat din punct de vedere arhitectural și tehnologic, incluzând noi componente funcționale pentru a susține procesul de reformă și recalculare a pensiilor publice.

Noul sistem informatic va avea mai multe componente integrate și centralizate

Un portal pentru comunicarea cu cetățenii, care va oferi, pe lângă serviciile actuale, noi funcționalități;

Un serviciu electronic pentru completarea cererii de emitere de bilete de tratament și servicii electronice pentru înregistrarea contribuabililor;

Servicii electronice în domeniul accidentelor de muncă și al bolilor profesionale;

Aplicația „e-Talon”, care va genera automat cuponul lunar de pensie în format electronic și tipărit pentru toți pensionarii în plată.

Sistemul destinat relației cu cetățenii va include un spațiu privat pentru fiecare utilizator înregistrat, unde vor fi disponibile toate datele personale gestionate de CNPP. Prin aceste spații vor fi transmise toate comunicările în format electronic.

De asemenea, cetățenii vor putea completa documente și face simulări ale datelor personale referitoare la pensie. Platforma informatică va include și sisteme de analiză și predicție.

Proiectul de modernizare are o valoare totală de 131.282.000 lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri externe nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (Componenta 8 - Reforma fiscală și reforma pensiilor / Jalonul 240) și din bugetul asigurărilor sociale de stat, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație", au declarat reprezentanții Ministerului Muncii pe o rețea socială.

„Dosarul se va putea depune direct în spațiul virtual”

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a explicat detalii despre noul sistem informatic integrat al CNPP. Acesta a subliniat că pensionarii vor putea să-și depună dosarul direct în spațiul virtual, eliminând necesitatea deplasărilor la Casele de Pensii.

„Nu vrem să mai fie nevoie de dosarul fizic, celebrul dosar cu șină. Acesta se va putea depune direct în spațiul virtual, unde pensionarii își vor putea crea un cont pentru a-și vizualiza întregul istoric, inclusiv realizarea vechimii stagiului de cotizare. Vor putea accesa toate serviciile pe care le oferim.

Talonul de pensie va fi disponibil în format digital, la fel ca biletele de tratament, transmiterea cererilor și oferirea răspunsurilor, simularea pensiei și a calculului acesteia. Oamenii își vor putea introduce datele pentru a face o simulare a cuantumului pensiei”, a declarat Daniel Baciu, potrivit Realitatea PLUS.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sistem de rachete patriot al armatei germane profimedia 0773167857 jpg
image
image
image
image
image
image
Orsova Veche jpg
sanziene unsplash jpeg
bulgaria 2098838 1280 jpg
bloc China jpg
Canicula FOTO Shutterstock jpg
castraveti png
pisică  foto   Shutterstock jpg
555 (22) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net