Record de economii la Pilonul II. Cum au prosperat conturile românilor cu un randament de 7,8% în 16 ani
Fondurile adunate în cadrul Pilonului II de pensii private obligatorii au atins un nivel record de 135 miliarde de lei, evidențiind un randament anual mediu de 7,8% în cei 16 ani de funcționare, conform datelor furnizate de APAPR (Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România).
Recent, administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au expediat scrisorile anuale de informare către cei peste 8 milioane de participanți la sistem, marcând 16 ani de activitate a Pilonului II în beneficiul românilor.
Conform legislației, toți cei care participă la fondurile de pensii private (atât Pilonul II, cât și Pilonul III facultativ) primesc anual o notificare care include valoarea contului personal la data de 31 decembrie a anului anterior, împreună cu alte informații de interes. Aceste notificări sunt expediate până la data de 15 mai la adresa cea mai recent comunicată administratorului fondului de pensii.
Până în prezent, aproximativ 1 din 10 participanți la Pilonul II au optat pentru primirea scrisorii anuale exclusiv online, pe e-mail, pentru a reduce consumul de hârtie.
Performanța și creșterea fondurilor
Valoarea medie a contului: În sistemul Pilonului II, valoarea medie a contului este de aproximativ 17.000 de lei.
Randamentul investițiilor: Fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anual de 7,8% în cei 16 ani de activitate. Acest randament se numără printre cele mai ridicate din Europa și OECD pe această perioadă.
Contribuții și acumulări: Contribuțiile virate la Pilonul II reprezintă aproximativ 72% din sumele acumulate în conturile participanților. Restul de 28% reprezintă câștigurile realizate din investițiile efectuate de administratorii fondurilor, după deducerea tuturor comisioanelor.
Majorare a contribuțiilor: Recent, contribuția virată la Pilonul II a fost majorată de la 3,75% la 4,75% din câștigul brut lunar al participanților. Această majorare va accelera acumularea de capital și va aduce beneficii atât economiei, cât și salariaților români.
În prezent, fondurile din Pilonul II reprezintă o sursă semnificativă de acumulare de capital, finanțând creșterea economică, investițiile publice și asigurând un viitor financiar mai stabil pentru participanți.