Care este procedura de retragere a banilor de la Pilonul 2 de pensii

Retragerea banilor din Pilonul 2 de pensii poate părea o procedură complicată sau chiar imposibilă pentru mulți români, însă există condiții specifice în care acest lucru este permis. Este important să cunoaștem aceste detalii pentru a ne putea planifica și gestiona resursele financiare în mod adecvat, în special în situații de nevoie sau schimbare a circumstanțelor personale.

Bani pensie pilonul 2. Foto: arhiva.
Bani pensie pilonul 2. Foto: arhiva.

Care este procedura de retragere a sumelor de la Pilonul 2 de pensii

Avocatul Adrian Cuculis a clarificat recent procedura de retragere a sumelor de bani de la Pilonul 2 de pensii, evidențiind faptul că există anumite reguli și excepții prevăzute de Legea nr. 411/2004. Acesta a subliniat că există trei situații principale în care este posibilă retragerea banilor:

Pensionare anticipată din cauza invalidității: Persoanele care se confruntă cu o invaliditate care le împiedică să mai continue activitatea profesională pot solicita retragerea sumelor din Pilonul 2 de pensii.

Pierderea calității de participant la fondul de pensii de tip Pilon 2: Dacă persoana își pierde statutul de participant la acest fond de pensii privat, poate avea dreptul să retragă sumele investite.

Active personale nete insuficiente pentru a primi o pensie privată: Atunci când valoarea activelor personale nete este prea mică pentru a asigura o pensie privată adecvată, se poate solicita retragerea sumelor.

Procedura de retragere presupune ca persoana îndreptățită să facă o cerere în termen de 30 de zile de la încadrarea în una dintre aceste situații. Suma poate fi primită fie ca plată unică, fie sub formă de plăți eșalonate pe o perioadă de cel mult 5 ani, în funcție de preferințele solicitantului.

În cazul în care administratorul fondului de pensii nu respectă termenul de 30 de zile pentru efectuarea plății, acesta datorează majorări de întârziere conform legii.

Beneficiarii pensiei private din Pilonul 2 includ participanții la fond, mandatari desemnați de aceștia printr-o procură specială sau reprezentanți legali. Este important de menționat că în cazul unei schimbări de loc de muncă, domiciliu sau reședință în alt stat membru al Uniunii Europene sau Spațiului Economic European, dreptul la pensia privată câștigată în România este păstrat și poate fi plătit în țara respectivă.

Practic, pensia privată se plătește participantului, mandatarului desemnat de acesta prin procură specială sau reprezentantului legal al acestuia. Trebuie să știți și că în cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau a reședinței în altă țară, stat membru al Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, participantul și beneficiarul păstrează dreptul la pensia privată câștigată în cadrul schemelor de pensii private din România și aceasta se plătește în acel stat, în cuantumul rămas după scăderea tuturor taxelor şi cheltuielilor aferente plății”, scrie avocatul Adrian Cuculis.

Ce se întâmplă în cazul decesului unei persoane beneficiare a Pilonului 2 de pensii

În cazul decesului unei persoane beneficiare a Pilonului 2 de pensii, moștenitorii pot retrage suma sau o pot adăuga la propriul fond de pensii. Această procedură necesită parcurgerea unor pași și prezentarea unor documente specifice conform cerințelor legale.

Este esențial ca toți românii să fie informați cu privire la drepturile și procedurile legate de retragerea banilor din Pilonul 2 de pensii, astfel încât să poată lua decizii în cunoștință de cauză și să își gestioneze eficient economiile pentru pensia lor viitoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image png
motanul max universitate vermont facebook jpg
dunare budapesta jpeg
giurgiu 1 jpg
Palatul Normanzilor, Sicilia (@Shutterstock) jpg
insula capri jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net