Schimbări majore în Codul Muncii. Ce trebuie să știe românii

Ultima actualizare:

O veste importantă a fost anunțată! Aceasta aduce modificări substanțiale în Codul Muncii atât în Republica Moldova, cât și în România. Schimbările, concepute cu scopul de a îmbunătăți condițiile de muncă și de a asigura respectarea drepturilor angajaților, necesită o atenție deosebită din partea tuturor celor implicați în piața muncii.

Codul muncii. Foto: arhiva.
Codul muncii. Foto: arhiva.

Zilele de concediu de odihnă nefolosite de angajați timp de doi ani vor fi anulate

În Republica Moldova, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a propus o serie de modificări menite să redefinească conceptul de concediu de odihnă. Potrivit acestor modificări, zilele de concediu de odihnă nefolosite de angajați timp de doi ani vor fi considerate anulate. În plus, zilele de concediu nefolosite până la intrarea în vigoare a prevederilor proiectului de lege vor putea fi utilizate până la data de 31 decembrie 2029. Aceste schimbări reprezintă o abordare proactivă pentru a încuraja angajații să-și gestioneze eficient timpul de odihnă și să mențină un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală. Totodată, proiectul de lege propune și alte facilități, precum acordarea unui nou tip de concediu social și măsuri legislative pentru protejarea copiilor împotriva exploatării prin muncă, demonstrând preocuparea pentru bunăstarea și siguranța tuturor angajaților.

Două zile libere legale în plus în luna ianuarie

În același timp, în România, Codul Muncii 2024 aduce și el o serie de modificări semnificative. Printre acestea se numără acordarea a două zile libere legale în plus în luna ianuarie, extinzând astfel numărul de zile de repaus pentru angajați. Mai mult decât atât, se precizează clar situațiile speciale în care lucrătorii pot beneficia de zile libere plătite pentru diverse evenimente personale, precum căsătoria, nașterea unui copil sau decesul unui membru al familiei. Aceste drepturi fundamentale, reglementate atât de Codul Muncii cât și de legislația internă a companiilor, reprezintă o manifestare a preocupării pentru bunăstarea și echilibrul angajaților.

Persoanele din familii monoparentale nu pot fi obligate să muncească noaptea

Un alt aspect important al modificărilor aduse în Codul Muncii din România este interdicția de a obliga persoanele singure din familii monoparentale să presteze muncă de noapte, evidențiindu-se astfel preocuparea pentru protecția categoriilor vulnerabile. De asemenea, se impun restricții în ceea ce privește munca de noapte pentru tinerii sub 18 ani, subliniindu-se astfel importanța protejării drepturilor acestora.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bancomat
image
image
image
image
image
image
alegeri 2019 vot scrutin buletin de vot jpeg
Bagaj jpg
Vasile Banescu foto Basilica jpg
autospeciala politie jpg
lucruri despre elefanţi jpeg
Mihai Leu jpg
Meghan Markle  GettyImages jpg
accident Vrancea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net