Schimbări semnificative pe piața imobiliară. Legea interzicerii închirierii clădirilor cu "bulină roșie" a intrat în vigoare

Închirierea locuințelor aflate în clădiri cu risc seismic ridicat, denumite și clădiri cu "bulină roșie," a devenit ilegală, conform noii legii care a intrat în vigoare. Cu toate acestea, există excepții pentru magazine, restaurante și săli de evenimente din aceste clădiri, deși experții avertizează că acestea reprezintă adevărate "bombe cu ceas" în cazul unui cutremur.

Clădire cu bulină roșie. Foto: arhiva
Clădire cu bulină roșie. Foto: arhiva

Ce prevede legea și ce amenzi se dau pentru închirierea acestor spații

Legea, promulgată de președintele Iohannis, prevede că proprietarii care au locuințe cu bulină roșie trebuie să rezilieze contractele de închiriere până la consolidarea acestora. Pentru aplicarea legii, statul trebuie să aibă o evidență a imobilelor închiriate clasificate ca având risc seismic. Amenzi pentru închirierea apartamentelor cu "bulină roșie" variază între 5000 și 10.000 de lei.

În București, unde există sute de clădiri cu risc seismic major, nu se cunoaște exact câte dintre acestea sunt închiriate. Administrația Municipală de Consolidări București urmează să efectueze primele evaluări vizuale rapide în Capitală.

Advertismentul specialiștilor

Directorul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Răzvan Munteanu, a avertizat asupra riscului major al acestor clădiri, afirmând că nivelul lor de rezistență este de aproximativ 25-30% din ceea ce ar fi necesar. În cazul unui cutremur major, pericolul prăbușirii este iminent.

Cu un cadru legal existent, Romania are capacități și fonduri pentru a preveni prăbușirea clădirilor cu risc seismic. Cu toate acestea, situația clădirilor este îngrijorătoare, deoarece include și 30 de unități de învățământ din întreaga țară.

Până la 1 ianuarie 2025, conducătorii instituțiilor publice au obligația de a începe expertizarea tehnică a clădirilor destinate unităților de învățământ construite înainte de 1978, pentru a le încadra în clasa de risc seismic și fundamenta măsurile de intervenție necesare. Expertizele trebuie finalizate până la 1 iunie 2026, conform Legii privind reducerea riscului seismic, intrată în vigoare în 2022. Este o măsură esențială pentru siguranța și securitatea clădirilor educaționale în contextul riscului seismic din țară.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Bulandra (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
muraturi freepik png
suc morcovi jpg
Refugii In Retezat  Foto Parcul Național Retezat (2) jpg
Seminte de dovleac FOTO Shutterstock jpg
Baile Felix FOTO Shutterstock 1895999206 jpg
mihaela bilic facebook jpg
bijuterii argint istock jpg
plante jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net