Se schimbă legea! Ce nu vor mai avea voie să facă românii care stau la curte

Se schimbă legea pentru toți cei care dețin o casă cu curte, iar noile reglementări vizează restricții asupra anumitor activități pe care proprietarii nu le vor mai putea desfășura.

Se schimbă legea pentru românii care stau la curte / foto: Pixabay
Se schimbă legea pentru românii care stau la curte / foto: Pixabay

Noul cadru legal afectează persoanele care locuiesc în mediul rural, implicând reglementări noi pentru plantarea copacilor și gestionarea spațiilor verzi. Aceste schimbări au fost deja aprobate de Senatul României în cadrul unui proiect legislativ recent.

 Care sunt lucrurile pe care nu le mai pot face de acum românii care stau la curte

Potrivit noilor prevederi, proprietarii trebuie să respecte anumite reguli atunci când doresc să planteze copaci sau să efectueze tăieri în grădinile, curțile sau terenurile extravilane. O primă regulă se referă la distanța minimă de doi metri față de gard sau răzor pentru plantarea copacilor.

De asemenea, proiectul introduce excepții, mai ales în cazul arborilor răzleți, unde distanța față de proprietățile vecine poate varia. În prezent, legea stabilește că plantarea pomilor fructiferi trebuie să respecte anumite distanțe față de gard, și anume 2 metri pentru pomi cu talie mică și cel puțin 3 metri pentru cei cu talie mare.

Aceste reguli nu se aplică copacilor cu înălțime mai mică de 2 metri, constituind astfel o excepție. De asemenea, proiectul impune reguli privind amplasarea pomilor în apropierea construcțiilor, pentru a preveni eventualele daune.

Persoanele care planifică amenajări sau construcții viitoare sunt sfătuite să fie familiarizate cu noile reglementări înainte de a începe lucrările.

Reguli privind plantarea copacilor la curte

Proiectul aduce și criterii noi pentru autorizarea tăierii nucilor răzleți sau castanilor comestibili, permițând tăierea acestora doar în anumite condiții, precum prezența ramurilor uscate în proporție de 60% din coroană sau amplasarea în zone unde se vor dezvolta obiective de interes național sau local.

În plus, se permite tăierea acestor arbori dacă aceștia sunt în apropierea aliniamentelor drumurilor naționale și pun în pericol siguranța circulației rutiere. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie aprobat și de Camera Deputaților, urmând apoi să fie promulgat de președintele țării, Klaus Iohannis.

image
image
image
image
image
image
1 cuplu batrani sah fotolia 8204618 subscription l jpg jpeg
584421b3 7fd0 465f 830a 47bc592b13d5 c 1260x709 webp
aircraft 4885805 1280 jpg
benito mussolini jpeg
Ambasada Rusiei la Bucuresti jpeg
reading 925589 1280 jpg
cirese pixabay jpg
patrocle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net