Schimbările la programul Rabla despre care trebuie să știe toți românii
Dacă vă numărați printre românii care doresc să se folosească de programul Rabla, trebuie să șiți că, în general, prevederile acestuia din 2023 sunt la fel cu cele de anul trecut. Însă, cele câteva excepții introduse de către guvern sunt foarte importante și trebuie cunoscute, pentru a putea beneficia la maxim de acest program.
Pentru toți cei interesați de a folosi programul Rabla în acest an, trebuie să știți că debutul oficial al acestuia a fost pe data de 24 martie, conform informațiilor făcute publice de către Ministerul Mediului. Iar deși, în linii mari, prevederile rămân identice cu cele din anul precedent, există o serie de modificări importante, mai ales în cadrul programului Rabla Local, conform informaiilor oferite de Antena 3 CNN.
Printre cele mai importante astfel de schimbări pe care trebuie să le aveți în vedere este că odată ce veți primi cei 3.000 de lei în momentul în care casați o mașină veche, nu veți mai avea dreptul, conform legii, să achiziționați un vehicul cu un nivel de poluare mai mic de Euro 5. Trebuie menționat că această interdicție este valabila vreme de 3 ani, iar anul trecut, gradul de poluare permis fusese doar Euro 4.
Românii nu vor mai putea cumpăra mașini cu grad de poluare mai mic de Euro 5
O altă schimbare adusă programului Rabla Local ține de finanțare. Aceasta este menită să transforme inițiativa în una mai atractivă pentru primării, iar astfel, permițând mai multor români să beneficieze de ea. Mai precis, a fost modificat procentul finanțării, iar acum 80% din acesta vine de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în timp ce primăriile nu trebuie să asigure decât restul de 20% din buget.
Dacă doriți să beneficiați de programul Rabla Local, tot ce trebuie să aveți în vedere este să vă asigurația că primăria voastră participă în program, lucru ușor de verificat pe site-ul AFM, să parcurgeți pașii administrativi deciși de primărie, iar apoi să radiați din circulație mașina casată.