Începe „Rabla pentru becuri“. De ce e bine să economisim, cât timp nu ne este afectat confortul
Guvernul României va susține programul „Rabla pentru becuri”, cu intenția de a convinge populația să schimbe sursele de iluminat incandescente cu cele de tip LED, mult mai economice. Întrucât statele Europei au cheltuit sume fabuloase pentru a asigura rezerve de resurse și pentru a plafona prețurile, economisirea energiei va deveni un obicei.
Întrucât schimbarea surselor de iluminat cu becuri LED nu afectează confortul, consumul fiind mult mai redus, programul Guvernului este unul binevenit, mai ales că aceste becuri s-au mai ieftinit, iar prin ajutorul acordat, costurile de achiziție vor fi și mai reduse.
Guvernul a aprobat, marţi, 20 noiembrie o hotărâre privind alocarea a 400 milioane lei pentru finanţarea programului „Rabla pentru becuri”, prin care cetăţenii vor primi vouchere la achiziţionarea unor becuri noi cu LED. De asemenea, va fi aprobată alocarea sumei de 500 milioane lei, destinată înlocuirii becurilor şi lămpilor vechi de la iluminatul public stradal, anunță Adevărul.
Ambele programe vor fi susţinute prin bugetul Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). În luna septembrie a acestui an, ministrul Mediului, Barna Tanczos, anunţa că AFM a elaborat Ghidul programului „Rabla pentru becuri".
„Conform dispoziţiilor Coaliţiei şi după discuţiile cu domnul prim-ministru, AFM a elaborat Ghidul pentru 'Rabla pentru becuri'. (...) Suma pe care am propus-o este de 400 de milioane de lei", a precizat Barna Tanczos în 22 septembrie.
Cum va funcționa programul?
Acesta a subliniat că propunerea pe care a pregătit-o se bazează pe sistemul de la „Rabla pentru electrocasnice". „Cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM, pentru a putea fi un agent care vinde becurile respective. Ne vom referi strict la becurile cu led, care reduc consumul cu până la 70%, şi cu acel voucher şi becul vechi predat poate să achiziţioneze becuri noi, care reduc consumul semnificativ în gospodărie", a mai spus ministrul Mediului.
În contextul crizei energetice, economia asigurată de aceste surse de iluminat va fi un element important. La nivel european, suma plătită de statele UE pentru a asigura aprovizionarea cu energie şi, mai ales, pentru a-i proteja pe consumatori de explozia preţurilor a atins, în luna noiembrie, pragul de 700 de miliarde de euro.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro