Se apropie sezonul gripal. Ministerul Sănătăţii a cumpărat 2 milioane de doze de vaccin gripal, cu 1 million mai puţine față de anul trecut

Ultima actualizare:

    Vaccinul gripal care se administrează intranazal este încă greu de găsit în farmaciiFOTO: Unsplash.com
Vaccinul gripal care se administrează intranazal este încă greu de găsit în farmaciiFOTO: Unsplash.com

Doar 2 milioane de doze de vaccin gripal au fost achiziționate pentru campania de vaccinare din acest sezon. Sunt cu 1 milion mai puține față de cantitatea achiziționată anul trecut. Primele doze ar trebui să ajungă la DSP-uri la finalul acestei luni.

Conform unor surse citate de News.ro, campania de vaccinare gripală ar putea începe la 15 octombrie așa cum se întâmplă în mod obișnuit. Însă, se poate începe imunizarea chiar mai devreme de această dată.

Primele 300.000 de doze de vaccin ar trebui să ajungă în DSP-uri la sfârşitul acestei luni, iar campania de vaccinare ar putea începe pe 15 octombrie, aşa cum se întâmplă în mod obişnuit, sau chiar mai devreme de această data.

Cine are prioritate la vaccinul gripal

Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe etape. Serurile vor fi livrate apoi spre cabinetele medicilor de familie dar şi spitalelor, pentru a putea începe imunizarea. La fel ca anul trecut, vor fi vaccinate cu prioritate în campania gratuită a Ministerului Sănătăţii persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cu boli cronice, copiii şi persoanele în vârstă instituţionalizate, personalul medical şi femeile însărcinate.

Dr. Adrian Marinescu, director medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, a explicat de ce este foarte importantă vaccinarea gripală, mai ales în contextul epidemiei actuale de Sars Cov 2.

“De ce ar trebui să se vaccineze împotriva gripei, mai ales acum? Din mai multe considerente. În primul rând, că nu are nevoie nimeni să aibă o infecţie dublă, cu două virusuri, care clar ar duce la un prognostic mult mai rezervat, să ai şi gripă, şi Covid în acelaşi timp.

În al doilea rând cu siguranţă România nu e pregătită din punct de vedere financiar şi din punct de vedere logistic să aibă şi o epidemie de gripă. Vaccinarea ar trebui să se întâmple cât se poate de repede, pentru a preveni o situaţie epidemiologică care categoric ar putea să fie mai grea, şi atunci am avea două probleme, nu doar una.

În al treilea rând va fi o problemă de diagnostic, în momentul în care voi avea o simptomatologie care poate să fie valabilă la amândouă afecţiunile, voi avea o problemă de gestionare, pentru că va fi greu să aleg circuitul, va fi discuţia cu diagnosticul diferenţial, este o complicaţie categoric în plus. Eu cred că varianta cea mai bună este de vaccinare, mai ales că vorbim de un vaccin anti-gripal cu care practic ne-am obişnuit şi avem informaţii an de an, aşa că nu se pune problema să fie ceva nou, nici să avem semne de întrebare, aşa cum nu am avut nici în anii care au trecut”, a explicat pentru News.ro directorul medical al Institutului Matei Balş din Capitală.

Vaccinul gripal intranazal pentru copii, foarte solicitat de părinţi, încă nu se găseşte în toate farmaciile

Farmaciile au început să primească vaccinul antigripal. O doză costă aproximativ 60 de lei. Însă cel intranazal pentru copii, cel mai solicitat, de altfel nu se găsește încă în toate farmaciile. O astfel de doză costă aproximativ 130 de lei.

“Noi am primit ieri prima oară vaccinul Vaxigrip, care este injectabil, cu patru tulpini pentru acest sezon, este cerere, într-adevăr este mult mai mică faţă de anul trecut, nu se compară, dar oamenii deja întrebau din august când o să vină vaccinul. Întrebările sunt legate şi de când anume va veni cel intranazal pentru copii, încă nu se ştie, dar va veni şi a doua variantă de la altă firmă, injectabilă, şi cel intranazal pentru copii.

Anul trecut cel intranazal a fost 130 de lei, bănuim că este la fel. Anul trecut a fost cerere mai mare faţă de ultimii ani, dar a fost o cerere exagerată în condiţiile pandemiei. Cei care îşi vaccinează copiii preferă varianta intranazală”, a explicat farmacista Beatrice Speteanu pentru News.ro.

Cum se păstrează vaccinul antigripal

”Temperatura de păstrare trebuie să fie între 2 şi 8 grade, să nu fie variaţii foarte mari de temperatură, de asta, acasă, odată pus în frigider, va fi depozitat într-o zonă cum ar fi lada de fructe, nu unde se deschide foarte des, cum ar fi uşa, acolo creşte des temperatura, dacă va fi transportat la distanţă mai mare de farmacie, se pot cumpăra şi pungi cu gheaţă sau să vină cu o geantă termoizolantă, iar dacă merg direct la medic pentru a fi administrat, pot să-l ţină afară, pentru că el trebuie scos cu 20, 30 de minute înaintea administrării, să ajungă la o temperatură ambientală”, a explicat farmacista.

De ce nu am avut anul trecut epidemie de gripă

Pandemia de COVID-19 pare să fi ”topit” cazurile de gripă nouă din sezonul trecut. Însă nu este vorba despre așa ceva. Faptul că ne-am vaccinat anti-gripal, am purtat mască și am respectat regulile de distanțare ne-au ajutat să nu ne mai îmbolnăvim.

Anul trecut s-au vaccinat foarte mulţi oameni, mai mulţi ca oricând, împotriva gripei sezoniere, au fost foarte puţine cazuri de gripă sezonieră, dar asta nu înseamnă că a dispărut gripa, ci că a fost ţinută sub control anul trecut şi prin mască, şi prin metodele de prevenţie, şi prin vaccinare.

Important este ca acum să nu existe o relaxare majoră, pentru că această relaxare majoră va duce şi la creşterea cazurilor de gripă. Riscul cel mai mare este cumva să se combine cele două tulpini, cineva să le contracteze pe amândouă, organismul căzut după o răceală cu gripa sezonieră şi după aceea va lua şi coronavirus, organismul nu va putea lupta la fel, şi de asemenea, cineva care a fost infectat cu Sars Cov 2 şi care după aceea va fi infectat cu virusul gripal nu o să poată să se refacă sau să lupte la fel de bine cu boala”, a explicat farmacistul.

Conform datelor publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor, în raportul din 28 mai 2021, se arată că, în sezonul gripal 2020-2021 au fost înregistrate doar 4 cazuri de gripă nouă:  1 caz gripa cu virus AH1, 1 caz gripa A nesubtipat și 2 cazuri gripa cu virus B. Până la data de 23.05.2021 au fost vaccinate antigripal 2.484.819 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătatii.

Citește și:Totul despre vaccinul antigripal care se administrează pe nas

Ce se întâmplă dacă te vaccinezi antigripal atunci când ești răcit

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net