Se ascund sub măşti să pupe fetele în Ajun
Tradiţie unică în Oltenia! Tinerii comunei gorjene Padeş se costumează în „piţărăi” şi pornesc la colindat în ajunul Crăciunului. Pe cei care i-au supărat în timpul anului îi pedepsesc, căci stau ascunşi sub măşti, iar pe fetele care le sunt dragi le pupă şi le iau în braţe. La 24 decembrie, în Ajun, are loc o horă a satului, unde toţi băieţii îşi dau jos măştile.
Padeşul e singura zonă etnografică din Oltenia unde se folosesc măşti în timpul Crăciunului şi al Anului Nou. Tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani (elevi, studenţi, angajaţi) se costumează şi pornesc la colindat în ajunul Crăciunului. Măştile prezintă moşi sau babe. „Am 16 ani şi sunt elev. Masca este tradiţională, din oaie, o voi folosi pe 24 decembrie. Masca o am de cinci ani şi întruchipează un moş. Îmi place acest obicei al piţărăilor mascaţi pentru că în acea perioadă putem face ce vrem. Adică, voi putea strânge în braţe fata care-mi place, voi avea mai mult curaj, pentru că ea nu va şti cine sunt. O să am masca pe faţă! Putem strânge în braţe chiar şi fetele măritate!”, a spus Ionuţ Rogobete din Padeş. Piţărăii mascaţi îşi pot pedepsi duşmanii în această zi, căci au măştile pe faţă şi aceştia nu îi vor recunoaşte. “Nu va avea loc nici o bătaie, ci doar mici şicanări – spun tinerii care se vor masca. Mersul în piţărăi este distracţia cea mai aşteptată a sezonului! Ne costumăm pentru a alunga răul, pentru a merge totul bine în casă”, a povestit Andrei, un tânăr de 20 de ani.
Click! spune
Măştile pentru „piţărăi” sunt din blană de oaie sau de capră. Blana trebuie să fie moale, să nu frece pe faţă. Blana de oaie se coase pe margini, se decupează ochii, gura şi nasul. Li se face o faţă veselă sau morocănoasă.