Se fac calcule pentru impozit zero pentru unele familii de români. Cine ar putea beneficia
Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu a declarat că în prezent se fac calcule la minister pentru impozit zero în cazul părinților care câștigă salariul minim pe economie. Premierul Marcel Ciolacu a recunoscut și el că unei familii cu un copil, având ca venit două salarii minime pe economie, îi este greu să se descurce cu costurile vieţii de zi cu zi.
Ce a declarat Ministrul Muncii
„Sigur, solidaritatea pentru noi, ca întotdeauna, este foarte importantă, iar familiile cu venituri mici, cu atât mai mult. În acest moment, aşa cum domnul premier ne-a trasat la Ministerul Muncii, facem o analiză în sensul acesta, iar în momentul când vom avea soluţia gata, vă vom anunţa", a răspuns ministrul Simona Bucura Oprescu, scrie Observatornews.ro.
Premierul Marcel Ciolacu a efectuat, vineri, 9 februarie, o vizită la Şantierul Naval Constanţa, a fost însoţit şi de Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale Simona Bucura Oprescu, iar la finalul vizitei au fost susţinute declaraţii de presă.
Scăderea impozitării cu venituri minime
Prim-ministrul Marcel Ciolacu preşedinte al PSD a declarat miercuri, la Mioveni, că unei familii cu un copil, având ca venit două salarii minime pe economie, îi este greu să se descurce cu costurile vieţii de zi cu zi, de aceea trebuie lucrat la scăderea impozitării la veniturile minime.
„Este evident că dacă sunt două salarii minime pe economie e foarte greu să te descurci cu un copil. De aceea, trebuie lucrat, în primul şi în primul rând, prin scăderea impozitării la veniturile minime. Dacă se întâmplă acest lucru: să ai într-o familie două venituri minime, acela e pragul, să considerăm pragul cel mai jos de venituri. Şi ca să nu se întâmple acest lucru (...) trebuie să echilibrăm cumva. Dacă dezechilibrăm tot timpul, vom ajunge la un deficit imens şi la disfuncţii în sistemul macroeconomic", a spus Ciolacu.
Cum se vor impozita veniturile în România
Referitor la impactul reformei pensiilor, experţii FMI recomandă elaborarea unui mecanism pentru a întinde în mod eficient povara fiscală rezultată din reforma pensiilor. „În elaborarea şi implementarea modificărilor politicii fiscale, predictibilitatea este vitală. Discuţiile pregătitoare şi comunicarea planurilor referitoare la reformarea taxelor ar facilita activitatea de planificare a firmelor şi gospodăriilor şi ar îmbunătăţi climatul investiţional", subliniază experţii FMI, scrie newsweek.ro.
Cu privire la perspectivele pentru 2024, experţii FMI se aşteaptă ca economia românească să înregistreze o creştere apropiată de 3%, pe fondul consolidării consumului şi cererii externe. De asemenea, inflaţia de bază ar urma să revină treptat în intervalul ţintă al BNR până la sfârşitul anului 2025.