Se moare pe capete în incendii. Ce trebuie să faci ca să-ți salvezi viața

Ultima actualizare:

    Pompierii se luptă cu flăcările. Multe case se fac scrum în sezonul rece
Pompierii se luptă cu flăcările. Multe case se fac scrum în sezonul rece

”Nu-ți mai pune viața în pericol! Ai una singură”. Acesta este sfatul celor de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care au anunțat cifre dezastruoase. Se moare pe capete în incendii, în special în sezonul rece. Iată ce trebuie să faci ca să-ți salvezi viața!

La fiecare trei zile, în România are loc un incident grav generat de scăpările de gaze. Centralele nu au mai fost verificate demult au fost montate de echipe neautorizate și ce este mai grav lipsesc detectoarele de gaze, care au menirea să oprească alimentarea în momentul în care simt vapori.

Cu așa ceva nu este de joacă. Unii mor intoxicați, altora le bubuie casa sau chiar își pierd viața în incendii.

Cele mai multe incendii au loc în sezonul rece

Majoritatea evenimentelor se petrec în sezonul rece, când românii dau drumul la centrale ca să se încălzească, folosesc mai mult buteliile de aragaz, iar cei care locuiesc la case nu și-au curățat coșurile cu un specialist.

Peste 70% din decese s-au petrecut în sezonul rece, mai exact începând cu luna octombrie până în luna martie.

Circa 6.000 de incendii la locuinţe au loc, în medie, anual în România. Din acestea, 110 au fost generate de scăpările de gaze, în urma cărora zeci de familii au fost afectate prin pierderea sau rănirea persoanelor dragi ori prin distrugerea locuinţelor.

Incidentele au avut un impact major, circa 30% dintre ele fiind soldate cu decese și cu distrugerea a mai mult de o proprietate.

„Chiar dacă statistic numărul incidentelor cauzate de scăpările de gaze nu este foarte mare, impactul acestora este devastator de aproape fiecare dată. Suntem extrem de marcați emoțional de știrile care prezintă vieți şi gospodării distruse şi cu toate acestea persistă practica ignorării cu ușurință a regulilor de siguranță. Este o atitudine din care nu avem decât de pierdut, pentru că oricând se poate întâmpla o tragedie!”, a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON România.

Dan Iamandi, șeful IGSU, și Frank Hajdinjak, directorul general E.on România, au dat sfaturi despre cum pot fi evitate incendiile. Cele două instituții au încheiat de șase ani parteneriatul ”Împreună pentru siguranță”
Dan Iamandi, șeful IGSU, și Frank Hajdinjak, directorul general E.on România, au dat sfaturi despre cum pot fi evitate incendiile. Cele două instituții au încheiat de șase ani parteneriatul ”Împreună pentru siguranță”

1.200 de persoane au murit în incendii

Conform IGSU, în perioada ianuarie 2012 - octombrie 2018, în România au avut loc aproape 40.000 de incendii la locuințe. În urma acestora circa 1.200 de persoane au decedat şi alte peste 2.200 au fost rănite.

Principalele cauze sunt coşurile de fum defecte sau necurăţate (24,15%), instalaţiile electrice defecte sau improvizate (13,72%), mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (15,69 %), focul deschis (16,73%), acţiunile intenţionate (5,36%) şi scăpările de gaze (3,3%).

Cum prevenim scăpările de gaze

-Evenimentele generate de scăpările de gaze pot fi prevenite, una dintre regulile care trebuie respectate obligatoriu fiind manevrarea corectă a aparatelor de gătit sau a sobelor de încălzit care se bazează pe utilizarea gazelor;

-Apelarea la specialişti atunci când sesizăm probleme la instalaţiile interioare de gaz este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă;

-Orice improvizaţie, cât de mică, la instalaţiile interioare de gaze poate duce la tragedii;

-Totodată, la montarea buteliilor de aragaz, verificarea etanşeităţii trebuie să se facă în mod corect, fără flacără;

-Buteliile trebuie să fie închise după utilizarea lor;

-De asemenea, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în locuinţe, la instalaţiile interioare de utilizare, precum şi a detectoarelor de incendiu. Acestea se montează în cameră, pe hol sau pe scara scării. Nu se pun în băi sau bucătării.

Reguli de respectat pentru siguranța căminului

*Folosirea corectă a gazelor naturale:

Nu lăsa focul nesupravegheat;Asigură verificarea coșurilor de fum de două ori pe an;Efectuează periodic revizia instalațiilor de utilizare a gazelor naturale;

*Dacă simțiți miros de gaz:

Nu aprinde chibrituri, brichete sau orice alte surse de foc;Nu deschide întrerupătorul;Deschide ușile și ferestrele pentru aerisirea încăperilor;Închide robinetul de gaz situat la intrarea în imobil;Telefonează imediat, din exteriorul clădirii, la numerele de urgență;

*Folosirea corectă a energiei electrice:

- Nu atinge stălpii sau firele electrice căzute la pământ;

- Nu lăsa copiii să se joace lângă stâlpii de electricitate sau să se urce pe aceștia;

- Nu conecta aparatele la prize sau prelungitoare improvizate;

- Nu atinge prizele cu mâinile ude;

- Verifică starea cablurilor electrice (să nu fie uzate sau așezate corespunzător);

- Nu interveni cu obiecte metalice în priză;

- Ține aparatele electrice departe de apă. Majoritatea accidentelor se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea apei.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net