Seceta din Bărăgan ne lasă fără cereale


    Pe agricultori îi aşteaptă vremuri grele
Pe agricultori îi aşteaptă vremuri grele

Se profilează un dezastru agricol! Culturile din Bărăgan sunt compromise la jumătate, iar fermierii sunt îngrijoraţi că nu mai au ce culege. Rapiţa, grâul, orzul şi porumbul au fost afectate de lipsa precipitaţiilor, iar în zonele din terasa Dunării, culturile au fost compromise de băltirile apărute în primăvară. Agricultorii spun că, şi dacă ar ploua acum, nu s-ar rezolva nimic.

Seceta i-a îngrozit pe fermierii din Bărăgan! Fără picătură de apă, toate planurile agricultorilor sunt date peste cap. “Când încercăm să arăm, consumul de combustibil este dublu. Utilajele merg foarte greu şi trebuie să avem grijă să nu rupem cultura”, se plânge Aurelian Dobre, fermier la Ciocăneşti (Călăraşi). Culturile de primăvară n-au prea răsărit din cauza lipsei de precipitaţii, iar câmpurile arată dezastruos. 

“Seceta a făcut prăpăd, e crimă curată. Toate culturile sunt într-un fel sau altul afectate. Nu au avut perioade de ger pentru a sta în hibernare, când vegetaţia stagnează, iar planta se odihneşte şi porneşte viguroasă în primăvară. Plantele au vegetat chinuit şi au ieşit îmbătrânite. Ca şi în cazul unui copil căruia nu-i dai ce trebuie, aşa şi la plante. În câmp sunt pâlcuri - pâlcuri de plante care zac până mor. Iar prognoza nu vrea să ne ajute deloc”, mai spune Aurelia Dobre. 

Situaţia din câmp se reflectă negativ în buzunarele fermierilor. “Şefii noştri de la Bucureşti se ceartă, ROBOR creşte, iar leul iese ciufulit în raport cu euro. Ratele la leasing, rambursările la credite, proiectele pe care le avem în derulare, toate ne dau dureri de cap. Peste toate acestea avem de înfruntat o concurenţă acerbă din partea străinilor, care vin şi ne cumpără terenurile. Suntem la un pas de faliment. E un an foarte problematic“, încheie agricultorul.

«Porumbul are dăunători, grâul e piticit»

La Direcţia pentru Agricultură a judeţului Călăraşi, funcţionarii centralizează situaţia din teren şi aşteaptă raportări de la toţi fermierii. “În unele zone, culturile sun bunicele, dar per ansamblu avem un an prost. Nu se ştie dacă va rămâne ceva de cules. Sunt peste 1.700 de hectare de culturi calamitate numai la rapiţă. Mai mult, porumbul are dăunători, iar grâul e piticit”, anunţă Marioara Hărmănescu, referent agricol.

bianca dragusanu niculae badalau gabi badalau jpeg
anisia gafton jpg
Florin Piersic Jr  la 40 de intrebari cu Denise Rifai (1) Foto Kanal D JPG
culita sterp daniela iliescu jpg
cub brigitte pastramă png
cub anamaria prodan reghecampf png
zodii care nu stiu sa se imbrace jpg
pantofi jpg
Nicolae Badalau FOTO Inquam / Octav Ganea
Vehicul militar cu drapelul ucrainean arborat într un oraș rusesc. Foto: Twitter
image
image
image
image
Mersul trenurilor Brasov Bucuresti jpg
Potrivit declaraţiei de  avere, Niculae Bădălău  are aur şi diamante evaluate  la 25 de mii de euro jpeg
Insula Ischia a fost lovită de ploi torențiale care au făcut prăpăd jpg
Jim Parums si fiica jpg
Suporteri Qatar la Cupa Mondială de fotbal 2022 FOTO Profimedia jpg
image png