Seceta îi duce-n sapă de lemn pe fermierii din Bărăgan. 116.000 de hectare, declarate calamitate

Ultima actualizare:
Grâul a avut cel mai mult de suferit, ca urmare a lipsei de apă
Grâul a avut cel mai mult de suferit, ca urmare a lipsei de apă

Ploile din iunie n-au mai fost de folos pentru pământul pârjolit! Seceta extremă din Bărăgan îi duce-n sapă de lemn pe fermieri. Estimările oficiale arată că, din cele 146.000 de hectare însămânţate cu grâu astă-toamnă, peste 116.000 au fost declarate calamitate. Nici culturile de primăvară, porumb şi floarea-soarelui, nu sunt scutite de probleme.

Îşi pun mâinile-n cap! Conform specialiştilor de la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Ialomiţa, dintre cele 146.000 hectare însămânţate în toamnă, 137.000 au fost afectate de secetă, iar dintre acestea, 116.000 de hectare au un grad de calamitate de peste 80%. În perioada următoare urmează să fie stabilite şi procedurile prin care fermierii afectaţi de secetă vor fi despăgubiţi.


    Grâul a avut cel mai mult de suferit, ca urmare a lipsei de apă
Grâul a avut cel mai mult de suferit, ca urmare a lipsei de apă

“În momentul de faţă nu există o reglementare, aşa că nu putem avansa nici o sumă. Urmează să se colecteze datele de la nivelul întregii ţări, iar abia apoi se vor dispune măsuri de acordare a banilor”, explică reprezentanţii DAJ Ialomiţa. 

Agricultorii se tem că nu vor mai avea ce culege la toamnă, din cauza secetei extreme, scrie adevarul.ro. Nicolae Sitaru, fermier din Ialomiţa, a cultivat peste 1.000 de hectare cu grâu. „N-a plouat toată iarna, n-a plouat toată primăvara, a venit şi o perioadă de îngheţ, iar pământul s-a uscat foarte tare”, se plânge fermierul.  Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a subliniat că România înregistrează un an agricol deosebit de cald.

„După cea mai călduroasă toamnă din istoria măsurătorilor meteorologice, am avut o iarnă, 2019-2020, a doua cea mai călduroasă din istorie”, a detaliat şeful ANM.

De altfel, seceta din ultima vreme e la fel de grea precum cea din anul 1947 – aceasta e concluzia specialiştilor, care spun că de vină sunt iarna fără zăpadă, lipsa ploilor de primăvară şi vântul puternic.

Toate plantele semănate au început să se usuce şi e greu de crezut că ploile din ultimele săptămâni vor mai putea salva ceva. 

Vreme răcoroasă, apoi se instalează canicula

ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. În Transilvania, Moldova şi Muntenia se vor înregistra valori termice sub cele normale (21 - 24 de grade), iar pentru 8 şi 9 iulie sunt prognozate 24 - 27 de grade. Ulterior, temperatura aerului va fi în creştere. Pentru 12 - 19 iulie va predomina vremea caldă (29 - 30 de grade). Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în perioada 12 - 15 iulie. În Oltenia se va instala canicula. Dobrogea se va bucura de vreme călduroasă. În perioada 8 - 9 iulie şi în jurul datei de 15 iulie este estimat un regim ponderat (26 - 29 de grade). Probabilitatea de ploaie va fi redusă.

La munte, vremea caldă va predomina pe parcursul celor două săptămâni (18 - 22 de grade). În intervalul 12 - 15 iulie, probabilitatea pentru fenomene de instabilitate atmosferică va fi mai ridicată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
marcel bartic colind jpg
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net