Şeful de la Sănătate a fugit după 172 de zile în care n-a făcut nimic

Ultima actualizare:

    Patriciu Achimaş Cadariu și-a dat demisia luni (9 mai)
Patriciu Achimaş Cadariu și-a dat demisia luni (9 mai)

Al 25-lea ministru al sănătăţii de după Revoluţia din 1989 a „depus” luni (9 mai) armele. După doar cinci luni de mandat, Patriciu Achimaş Cadariu a părăsit biroul de la minister, în mijlocul unei crize care nu e nici măcar cea mai serioasă de când a preluat mandatul.

Pleacă înapoi la Cluj, acolo de unde a venit acum 172 de zile, la învestirea guvernului de tehnocraţi condus de Dacian Cioloş, iar în urma lui rămân zeci de întrebări fără răspuns. Câteva dintre ele: ”Suntem sau nu în siguranţă când intrăm într-un spital de stat?”, ”Murim cu zile dacă ni se face rău de la inimă” sau „Din ce motiv zeci de copii dintr-un judeţ sunt la un pas de moarte din cauza aceleiaşi bacterii?”.

Dezinfectanţii, apă de ploaie

Potrivit unor surse din apropierea sa, Achimaş Cadariu a decis să demisioneze pentru că nu ar fi fost de acord cu modul în care s-a decis în Guvern gestionarea ”crizei dezinfectanţilor” din spitale. Aceasta e, de altfel, şi cea mai gravă situaţie cu care s-a confruntat şeful de la Sănătate. Totul a pornit în urmă cu două săptămâni, după dezvăluirile jurnaliştilor de la ”Gazeta Sportului”. Aceştia au tras un semnal de alarmă şi au arătat că dezinfectantele de la firma Hexipharma folosite în spitale nu sunt conforme. Mai precis, sunt şi de zece ori diluate, fiind practic la fel de eficiente ca o găleată cu apă de ploaie. 

50 de spitale, pe lista neagră

”Un adevărat genocid”, au spus la unison medicii şi pacienţii, conştienţi că un dezinfectant diluat înseamnă bacterii şi viruşi luaţi din spital, înseamnă bolnavi care vin să se trateze şi pleacă mai bolnavi sau pleacă direct pe ultimul drum. Ministrul sănătăţii a cerut o anchetă, aşa că au fost controlate spitalele din toată ţara. ”Circa 5 la sută din probele prevelate au fost neconforme”, anunţa săptămâna trecută Cadariu, stârnind „furtuni” în tot sistemul. A revenit cu lămuriri şi a publicat lista celor 50 de spitale din Bucureşti şi din ţară depistate cu probleme, adăugând că „dosarul dezinfectantul” se află deja pe masa procurorilor şi nu poate da chiar toate amănuntele din anchetă. Atât preşedintele, cât şi premierul i-au cerut „un plan clar de măsuri de urgenţă, dar şi anchete mai amănunţite privind produsele folosite la dezinfecţie în fiecare spital”. Măsura de urgenţă a fost, se pare, demisia! Noul ministru va trebui să ia de la capăt toată povestea şi e greu de spus dacă şi cum îi va da de capăt.

Bâlbele au ucis un fotbalist

Ca şi cum această criză a dezinfectanţilor nu i-ar fi fost de ajuns, Cadariu s-a trezit în weekend că mai are de gestionat o altă situaţie controversată şi cu un nou dosar din sănătate pe masa procurorilor. La doar 26 de ani, fotbalistul PatrickEkeng s-a prăbuşit vineri seara pe gazonul de la Dinamo. O oră mai târziu, medicii de la Floreasca îi declarau decesul. Anchetatorii au luat la verificat tot ce ţine de Salvarea Puls, ai cărei reprezentanţi au fost la meci. Multe voci de specialişti în urgenţă au declarat că este revoltător faptul că sportivului nu i s-a făcut masaj cardiac pe teren şi că nu a fost folosit defibrilatorul din dotarea ambulanţei. Sunt încă în desfăşurare controale la staţia privată, sunt audiaţi medicii care au fost la teren. Ministrul şi-a dat demisia înainte să poată răspunde la întrebările „cine e vinovat”, „unde s-a greşit” şi ”ce facem ca astfel de situaţii să nu se mai repete”.

Fără răspunsuri şi în cazul bebeluşilor

”Restant” la răspunsuri este ministrul demisionar Patriciu Achimaş Cadariu şi în cazul bebeluşilor infectaţi cu bacteria E.coli. Deşi au trecut aproape patru luni de la declanşarea scandalului şi anchetelor, nici acum nu se ştie exact care e cauza infecţiilor. În februarie, în judeţul Argeş, mai mulţi copii au fost depistaţi cu bacteria E.coli, ce le-a provocat sindromul hemolitic uremic (SHU - se caracterizează prin insuficienţă renală acută, anemie şi o scădere bruscă şi severă a numărului de trombocite, celulele care ajută la coagularea sângelui). 18 bebeluşi au ajuns la Bucureşti, la Spitalul „Marie Curie”, iar trei dintre ei au decedat.

De asemenea, în spitalul pentru copii au fost internaţi un bebeluş din Bucureşti, unul din Braşov şi trei din Feteşti. Majoritatea micuţilor au făcut dializă peritoneală, deoarece sindromul declanşat de E.coli le-a blocat rinichii. Achimaş Cadariu a declanşat controale la direcţiile de sănătate publică din ţară, deoarece s-a constatat că acestea n-au raportat cazurile de diaree acută. S-au verificat şi magazinele din judeţul Argeş, dar şi producătorii de brânzeturi. Ministrul agriculturii a declarat că, în urma unui control la fabrica de lactate „Brădet”, s-a depistat prezenţa E.coli în brânza de vaci, făcând legătura cu cazurile de SHU. Într-un final, după alte verificări, autorităţile au spus, de fapt, că nu brânza de la „Brădet” i-a îmbolnăvit pe copii. Cine sau ce i-a îmbolnăvit? Poate viitorul membru al Guvernului va verifica şi agenda „restanţelor” celui de-al 25-lea ministru al sănătăţii de după Decembrie ‘89.

Fotbalistul Patrick Ekeng avea inima mărită

Medicii legişti care au efectuat, luni, necropsia fotbalistului Patrick Ekeng, au observat că acesta avea cordul mărit. În schimb, nu au găsit leziuni care să conducă la stabilirea unei cauze preliminare a decesului, au declarat surse din cadrul Institul Național de Medicină Legală (INML) pentru news.ro. Cele mai concludente vor fi rezultatele analizelor de laborator. La necropsia sportivului de 26 de ani au fost prezenţi ofiţeri de la Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei, care lucrează în anchetă, dar şi un medic din Camerun.

Trupul neînsufleţit al lui Patrick Ekeng a rămas la INML, procesul verbal nefiind realizat luni deoarece nimeni nu a adus actele de identitate ale fostului fotbalist, au mai arătat sursele citate. Procurorii aşteaptă raportul preliminar în cazul autopsiei lui Patrick Ekeng, precum şi analizele anatomo-patologice pentru a se lămuri dacă decesul a fost cauzat de afecţiuni interne sau de factori externi. Ekeng a murit vineri seară, după ce s-a prăbuşit pe teren, în minutul 70 al meciului Dinamo - FC Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanţă Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat.

Învaţă să faci resuscitare!

Salvarea unei vieți poate sta și în mâinile tale! Dacă vrei să înveți cele mai simple manevre care fac diferența între viață și moarte, vino sâmbătă, 28 mai, pe Arena Națională. Vei participa la cel mai mare curs de resuscitare și vei intra în Cartea Recordurilor! Evenimentul ”Record pentru viață – 110 ani de SALVARE a VIEȚII” este organizat de Societatea de Salvare Bucureşti şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov. La cursul-record, fiecare participant va aplica pe un manechin procedura standard de 30 de compresii cardiace şi două insuflări pulmonare. Vor fi prezenți și 600 de instructori atestați. Până acum, la evenimentul din 28 mai s-au înscris peste 7.000 de români. Doritorii sunt aşteptaţi în continuare să se înscrie la lecția de resuscitare, pe pagina de Internet www.recordpentruviata.ro.

Câte un ministru schimbat pe săptămână!

Este a patra plecare din cabinetul Cioloș în mai puțin de o lună. Demisia lui Cadariu vine după revocarea, săptămâna trecută, a lui Vlad Alexandrescu, înlocuit ca ministru al culturii de Corina Șuteu, și după demisiile ministrului fondurilor europene Aura Răducu - înlocuită cu Cristian Ghinea - și ministrului muncii Ana Costea - înlocuită cu Dragoș Pîslaru.

Teodora Brumă, 50 de ani, coafeză: ”Nu știu dacă vor găsi pe cineva capabil să rezolve haosul din spitale și policlinici. Din câte am văzut, ultimul a fost ministru degeaba. Eu tot mă gândesc cu groază că voi ajunge într-o sală de operație...”

Andrei M, 44 de ani, inginer IT: ”Știu că pe la ministerul ăsta au trecut foarte mulți șefi. Din păcate, nici unul n-a avut curaj să ia măsuri care să omoare corupția”.

Anca Telu, 40 de ani, profesoară: ”Eu am ieșit în stradă zilele trecute. Povestea cu spitalele care folosesc dezinfectanți diluați mi s-a părut cutremurătoare. Cred că ministrul trebuia să facă de mult astfel de controale”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net