Semnal de alarmă! Covid-19 vine cu noi simptome atipice, atrag atenția medicii

Ultima actualizare:

    Durerile de cap și de burtă sunt noile simptome ale infecției cu Covid-19
Durerile de cap și de burtă sunt noile simptome ale infecției cu Covid-19

Semnal de alarmă! Covid-19 vine cu noi simptome atipice pentru această boală. Cei infectați pot avea dureri abdominale, scaune frecvente și dureri de cap, fără tuse și febră, atrage atenția Carmen Dorobăț, managerul Sipitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Trebuie să fim extrem de atenți nu numai la simptomele respiratorii ale Covid-19, ci și la alte manifestări, cu care nu am fost obișnuiți.

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, spune că în ultimul timp mai multe simptome atipice încep să apară tot mai des ca forme de debut ale bolii.

Este vorba despre dureri puternice de cap, dureri abdominale și scaune frecvente.

„Aș sublinia debutul atipic, pe care nu l-am întâlnit la tip, cum ar fi debutul digestiv și debutul neurologic, cu manifestări precum dureri de cap deosebit de puternice, vertij (senzația de amețeală), care ar putea sugera eventual o altă boală, cum ar fi un accident sau un spasm cerebral, dar acești pacienți au avut totuși test pozitiv Covid. De exemplu: durerile abdominale și scaunele frecvente. La adulți nu te-ai aștepta - suntem în sezonul de vară, consumăm multe fructe și legume - ca astfel de simptome să te ducă spre un test COVID-pozitiv, în absența tusei și a febrei”, a spus Carmen Dorobăț, la Digi 24.

Tocmai de aceea, medicul este de părere că orice bolnav ar trebui testat, indiferent de durerile pe care le acuză.

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași
Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași

Apa la WC se trage având cu capacul pus

În legătură cu această manifestare digestivă a bolii, un studiu arăta în iunie că este important ca atunci când folosim toaleta să tragem apa cu capacul pus la WC.

Și asta pentru că jetul puternic de apă favorizează formarea unui mic nor cu aerosoli ce se pot împrăștia în jur și-i pot infecta pe alți utilizatori ai băii.

Prezența coronavirusului sau a rămășițelor de coronavirus în materiile fecale nu este o noutate. În alte țări s-au făcut estimări ale prezenței virusului prin analize asupra apelor reziduale.

Cum se transmite Covid-19

  • De la om la om, dacă persoanele se află la o distanță mai mică de 2m, prin picăturile lui Flügge. Se presupune că transmiterea este similară cu cea a MERS-CoV şi SARS, pe cale respiratorie, prin picături de secreţie produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută;
  • Transmiterea este posibilă şi prin contactul direct cu fluide (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată;
  • Transmiterea de la animale la om, prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea. Se recomandă evitarea contactului cu animale bolnave şi pregătirea corespunzătoare a alimentelor înainte de a fi consumate;
  • Atingerea suprafețelor obiectelor contaminate de virus – nu se cunoaște rezistența virusului pe suprafețele obiectelor și acest tip de transmitere nu reprezintă o cauză principală de infectare. Este posibil ca o persoană să contacteze virusul Covid-19 prin atingerea unor suprafețe contaminate și apoi prin atingerea propriei guri, a nasului sau a ochilor să se infecteze. În aceste condiții se recomandă măsuri de precauție și dezinfectarea cu alcool.

Ce trebuie să faci dacă ai simptome de Covid-19

  • rămâi izolat la domiciliu și să sună la 112 sau Telverde 0800 800 358;
  • contactează medicul de familie;
  • unitățile avizate pentru tratarea cazurilor de coronavirus sunt spitalele de boli infecțioase din orașul în care te afli;
  • pentru a preveni transmiterea infecţiei persoanelor din jur, trebuie să-ți acoperi nasul şi gura cu o mască de protecţie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Margareta a României și Florin Enache foto Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Casă tătărească din Dobrogea. Fotografie de Anatole Magrin (© Imago Romaniae)
question 2736480 1280 jpg
preot vasile ioana jpg
shutterstock 1882314418 jpg
Donald Trump la un miting electoral (© Facebook / Donald J. Trump)
ninsori jpeg
Laura Crișan este adusă la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
KV WSCM jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net