Sfânta Parascheva 2021, reguli pentru pelerinaj. Ce trebuie să știe credincioșii

Ultima actualizare:

    Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, este prăznuită la 14 octombrieSursa foto: INQUAM PHOTOS/Liviu Chirică
Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, este prăznuită la 14 octombrieSursa foto: INQUAM PHOTOS/Liviu Chirică

Pelerinajul de Sfânta Parascheva în 2021 se va desfășura la Iași în condiții speciale în contextul pandemiei de Covid-19. Este vorba despre anumite măsuri de protecție sanitară care vor trebui respectate de către toți pelerinii care vor veni să se închine la sfintele moaște.

În contextul pandemiei de coronavirus, pelerinajul la racla cu sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva se va organiza și se va desfășura respectând anumite reguli și restricții anti Covid. 

Miercuri, 6 octombrie, Mitropolia Moldovei și a Bucovinei a anunțat mai multe reguli care vor trebui respectate de către toate persoanele care vor să se închine la sfintele moaște. Iată ce trebuie să știi!

Racla va fi scoasă din catedrala Mitropolitană

Pentru a se evita aglomerația, vineri, 8 octombrie, la ora 6.00, racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană. În cadrul unei procesiuni va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână, până pe 15 octombrie.

Alături de racla cu sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei va fi și racla cu sfintele moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul. Cel a cărui canonizare a fost proclamată în 2018.

Reguli sanitare obligatorii

  • Către sfintele moaște va exista un culoar unic de acces pe unde va putea trece câte o singură persoană, una în spatele celeilalte și la distanță una de cealaltă. După ce vor trece de baldachinul în care se află sfintele moaște, printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan.
  • Credincioșii vor purta mască de protecție, iar cei care nu au una vor primi de la voluntari.
  • De-a lungul traseului pe care îl vor parcurge pelerinii organizatorii vor amplasa dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.
  • Persoanele care doresc să se închine în Catedrala Mitropolitană vor pătrunde în lăcașul de cult tot printr-un culoar unic, cu intrare și ieșire separate. Credincioșii vor străbate acest culoar unul în spatele celuilalt, păstrând distanța socială. Fluxul de pelerini este continuu, nimeni nu are voie să se oprească și să stea în Catedrală 
  • Slujbele obișnuite din aceste zile se desfășoară în aer liber, într-o zonă special amenajată.
  • În curtea Catedralei Mitropolitane se vor lua, de asemenea, măsuri pentru a se evita staționarea și orice fel de aglomerări de persoane.

Despre Slujba Sfintei Liturghii din 14 octombrie

La 14 octombrie, în ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva,  Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă și care, în număr restrâns, vor putea să intre în spații delimitate astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța socială. 

CITEȘTE ȘI: Ce nu trebuie să faci de Sfânta Parascheva. Tradiţii şi obiceiuri 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net