Sfântul Spiridon, sărbătorit în 12 decembrie. De ce nu e bine să muncești în gospodărie în această zi

Ultima actualizare:

    Sfântul Spiridon este sărbătorit în fiecare an în 12 decembrie
Sfântul Spiridon este sărbătorit în fiecare an în 12 decembrie

Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc la 12 decembrie pe Sfântul Ierarh Spiridon, episcop al Trimitundei, mare făcător de minuni, singurul sfânt care-şi părăseşte frecvent racla, pentru a veni de grabă în ajutorul oamenilor care-l cheamă în rugăciune cu evlavie şi dragoste. 

Sfântul Spiridon al Trimitundei, făcătorul de minuni, s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Askia, situată în insula Cipru, într-o familie de oameni simpli. În tinereţe, el a fost păstor de oi, s-a căsătorit, a avut o fiică pe nume Irina, iar după moartea timpurie a soţiei, Spiridon şi-a crescut singur copila. Mai târziu, când şi aceasta a trecut la viaţa veşnică, Spiridon a îmbrăcat haina monahală, urcând treptele ierahiei până la demnitatea de episcop.După rânduirea lui în funcţia de episcop al Trimitundei, Spiridon şi-a închinat viaţa întrajutorării săracilor şi bolnavilor, devenind şi păstorul lor spiritual. În tot acest timp, el n-a abandonat meseria din tinereţe. Pentru credinţa în Hristos, în timpul împăratului roman Maximian, Spiridon a fost arestat, schingiuit şi exilat, fiind obligat să muncească într-o salină, multă vreme.

Spiridon, singurul sfânt călător

Părinţii slujitori şi credincioşii au observat că, periodic, Sfântul Spiridon pleacă din raclă în lume, acolo unde este chemat prin rugăciune fierbinte de oamenii necăjiţi. Când moaştele revin, ele sunt calde şi prăfuite, spun martorii oculari.Pentru aceste minuni, în ziua de prăznuire a Sfântului călător, pe 12 decembrie, în Catedrala unde sunt adăpostite moaştele sale, preoţii împlinesc ritualul schimbării hainelor prăfuite şi încălţămintei tocite.

  • Sfântul Spiridon vine la patul bolnavilor care-i cer ajutorul, rugându-l cu credinţă să-i vindece;
  • De la sărbătoarea Sfântului Spiridon, ziua începe să crească;
  • Sf. Spiridon este patronul cizmarilor, cojocarilor şi olarilor, care-l cinstesc prin petreceri şi prin voie bună, fără excese bahice.

Tradiţii pentru spor şi sănătate

  • Pentru sănătatea întregii familii, pentru câştig şi pentru spor în casă, în ziua praznicului nu se prestează munci în gospodărie: nu se coase, nu se spală rufe şi nu se face curăţenie
  • În mediul rural nu se înjugă vitele pentru că este rău de pagubă şi animalelor de tracţiune li se dă să mănânce fânul din mână.
  • Cele mai multe minuni de vindecare se petrec în bisericile şi în spitalele care poartă hramul Sfântului Spiridon.

În ziua praznicului, bătrânii amintesc tinerilor cât de importantă este această sărbătoare pentru fiecare credincios; ei se roagă ca din gospodăria respectivă Sfântul Spiridon să alunge boala şi să nu se nască nici copii cu malformaţii și nici animale cu probleme.

Prăznuire în lăcaşuri cu hramul Sfântul Spiridon

Credincioşii din Capitală care vor să se roage în lăcaşuri care poartă acest hram pot asista la slujbele de prăznuire oficiate în Biserica Sfântul Spiridon Nou, situată pe strada Şerban Vodă nr. 29 şi în Biserica Sfântul Spiridon Vechi situată pe strada Piaţa Naţiunilor Unite nr 5.

Biserica Sf. Spiridon Nou este considerată cea mai mare din Bucureşti. (crestinortodox.ro)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net