Sforăi noaptea? S-ar putea să rămâi fără permis auto

image
Persoanele care suferă de apnee se simt foarte obosite în timpul zilei

Oricât de ciudat ar părea, sforăitul din timpul nopţii se află în strânsă legătură cu 30% dintre accidentele rutiere. Tocmai de aceea, Ministerul Sănătăţii a pregătit un proiect de ordin prin care viitorii şoferi să fie testaţi pentru depistarea sindromului de oprire a respiraţiei în somn.

Credeţi sau nu, specialiştii ORL şi pneumologii au ajuns la concluzia că din cauza sforăitului din timpul nopţii se produc 20% din accidentele mortale, asociate cu izbituri frontale. “Aceste accidente sunt produse de pacienţi somnolenţi, care suferă de sindromul de apnee în somn - SAS (n.r. întreruperea respiraţiei timp de zece secunde, însoţită de sforăituri puternice)”, ne-a explicat col. dr. Dragoş Ştefănescu, medic primar ORL-somnolog, Institutul Naţional de Medicină Aeronautică Spaţială.

image
Col. dr. Dragoş Ştefănescu

Trebuie spus că o primă fază a acestei afecţiuni o constituie sforăitul. Urmează sindromul de rezistenţă crescută şi, dacă nu se intervine cu tratament sau chirurgical, se ajunge la SAS. Asta înseamnă că pacientului i se opreşte respiraţia de câteva sute de ori pe noapte, momente în care se şi trezeşte. “Rezultă un somn neodihnitor, care produce somnolenţa diurnă. Pentru profesii de risc, inclusiv pentru şoferi, e foarte periculos. Potrivit studiilor, pacienţii cu SAS au o probabilitate dublă de a fi expuşi unui accident rutier, pentru că, din cauza somnolenţei, le creşte timpul de reacţie în medie cu 0,5 secunde. Asta înseamnă o creştere a distanţei de frânare cu 9 metri”, ne-a mai spus dr. Ştefănescu. Tocmai de aceea, Ministerul Sănătăţii a făcut un ordin prin care se introduce testarea SAS în vederea obţinerii permisului auto. Astfel, potrivit ministerului, „pentru candidaţii la obţinerea permisului şi pentru şoferii suspectaţi de SAS de tip obstructiv este necesară obţinerea unui aviz medical autorizat”. 

Conform ordinului, examinarea medicală a persoanelor meţionate va fi efectuată de medicii pneumologi, la recomandarea medicului de familie. Acesta din urmă, atunci când va constata că o persoană din evidenţa sa, care posedă permis auto, prezintă SAS, va solicita unităţii de asistenţă medicală autorizate examenul de specialitate necesar. Ordinul mai prevede că „permisele pot fi eliberate candidaţilor sau conducătorilor auto care prezintă  sindrom  de  apnee  moderată  sau  severă  în  somn  de  tip obstructiv şi  care dovedesc că îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat şi că prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat”. 

Testarea pacientului se face acasă

image
Col. dr. Dragoş Ştefănescu

Apneea de somn obstructivă este cel mai întâlnit tip de apnee de somn şi apare atunci când muşchii din spatele gâtului şi ai limbii se relaxează, obturând astfel căile respiratorii. O diagnosticare a bolii durează o noapte, iar pacientului i se montează un aparat, care colectează sforăiturile, gradul de oxigenare, frecvenţa cardiacă. Aceste date oferă posibilitatea de a diagnostica pacientul. Nu toţi bolnavii necesită montarea aparatului, deoarece, după triaj, se poate determina dacă pacientul este sau nu suspect de apnee. 

 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
Reghe, botez Liam jpg
Anamaria Prodan jpg
ferentz iohannis  jpg
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
simley si marius jpeg
foto1 liviu si sotia in dubai jpeg
foto1 jpeg
accident motilor buun jpeg
Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
image
image
image
image
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
calendar ortodox 2021 26 septembrie sf neagoie basarab png
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
foto1 jpeg
1231 jpg
palatul patriarhiei foto basilica (5) jpg