Și fetele cuminți pot ajunge prostituate. Cum sunt păcălite prin metoda loverboy
România este în topul țărilor din care provin victimelor traficului de persoane. Cad pradă prădătorilor chiar și fetele cuminți care spun că au ajuns la vârsta la care știu singure ce vor de la viață. Cele mai multe copile se ”îndrăgostesc” pe Facebook de proxeneți care folosesc metoda loverboy.
Pe 30 iulie, este Ziua mondială împotriva traficului de persoane, iar România se află în topul european, după numărul de victime.
Traficanţii de persoane sunt buni cunoscători ai psihologiei umane, ştiu să fie convingători și să păstreze controlul asupra victimei. Se îmbracă frumos, face cadouri, este convingător, face promisiuni dincolo de cele mai frumoase dorințe.
Prădătorii preferă metoda loverboy, deoarece odată ce victima este îndrăgostită şi convinsă că viitorul ei este alături de traficant, este mai uşor de manipulat şi de controlat. Însă dragostea pe care o promit aceştia este una falsă, deoarece prădătorii consideră victima o sursă de bani.
În ce constă metoda loverboy?
În zilele noastre, recrutorul lucrează mai ales prin rețelele de socializare. Iniţiază o relaţie de prietenie cu victima, care apoi se transformă într-o relaţie de iubire şi astfel îi câştigă încrederea. Loverboy-ul este carismatic şi ştie cum să îşi aleagă victimele din grupuri vulnerabile, fete cărora le poate câştiga încrederea. Relaţia de cuplu dintre cei doi este firească până la un punct şi poate dura câteva luni sau câţiva ani, informează Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP).
Apoi, traficantul îşi manipulează psihic şi emoţional victima şi o convinge să facă orice îi cere. Traficantul îi promite victimei că situaţia în care se află este una temporară, până când vor strânge suficient de mulţi bani ca să scape de datorii sau ca să îşi cumpere o locuinţă sau chiar ca să se căsătorească. Indiferent de promisiunea făcută, totul este o minciună, deoarece scopul final este ca traficantul să strângă bani pentru el.
Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) avertizează că această metodă este deosebit de periculoasă deoarece victima nu îşi dă seama de faptul că a fost manipulată decât atunci când reuşeşte să scape. Situaţia este cu atât mai delicată când victima este minoră. Recrutorul reuşeşte să izoleze victima în aşa fel încât ea să creadă că el este singura persoană care o iubește cu adevărat și în care poate avea încredere.
Cum să te fereşti de falsele iubiri
Plecate în căutarea unei vieți mai bune, multor femei li s-au „vândut” promisiuni și speranțe false. Experţi în acest domeniu sunt traficanţii de persoane care folosesc metoda “loverboy”.
Este evaziv sau furios când pui întrebări despre viaţa lui
Traficantul îşi va studia victima cu atenţie, de aceea este foarte important să fii selectivă cu persoanele cărora le dai acces pe reţelele tale de socializare. Spre exemplu, el va studia informaţiile despre tine pe care le pui pe Facebook şi va pretinde că aveţi multe lucruri în comun pentru a crea o legătură cu tine.
Ceea ce putem face este să ne asigurăm că persoana cu care vorbim este cine pretinde. O căutare pe Internet va confirma dacă acea persoană există sau nu. Un traficant nu îşi va da niciodată toate detaliile despre viaţa lui, se va eschiva să răspundă la întrebări precise sau să îţi facă cunoştinţă cu familia şi prietenii săi. Acest lucru ar trebui să îţi ridice semne de întrebare, iar dacă atunci când insişti, reacţia este una de furie. Este momentul să pui punct acestei relaţii.
Va exagera cu “dovezile de iubire”
Un recrutor îţi va cumpăra cadouri, flori sau chiar îţi va da bani. Îţi va acorda atenţie şi te va face să te simţi specială şi dorită. Prin cadouri el urmăreşte să facă victima să se îndrăgostească de el deoarece atunci este mai uşor de manipulat. Odată cu aceste cadouri, traficantul vinde vise. Mai exact, visul de a te îmbogăţi repede, de a-ţi permite lucruri scumpe, de a fi într-o relaţie cu o persoană care te iubeşte.
Va încerca să te controleze
Odată stabilită o relaţie între traficant şi victimă, fie ea şi de prietenie, traficantul va încerca să controleze toate aspectele vieţii acesteia. Va întreba unde eşti, la ce oră pleci de acolo, cu cine ieşi în oraş, cât stai, când ajungi acasă, îţi va cere parola la conturile pe reţelele de socializare şi se va uita în telefonul tău. De asemenea, traficantul va încerca să te separe de grupul tău de prieteni şi chiar de familie, uneori făcându-te să te simţi vinovată dacă nu petreceţi suficient de mult timp împreună.
Iubirea lui este condiţionată
“Iubirea” pe care o oferă un traficant este una condiţionată de diverse favoruri pe care victima i le face. Deoarece scopul final al traficanţilor este să facă bani, aceste favoruri vor fi o modalitate de a obţine diverse foloase materiale. În acest fel va convinge victima că este o dovadă de iubire dacă întreţine relaţii sexuale în schimbul banilor cu alţi bărbaţi. Manipularea este atât de puternică încât unele tinere ce au ajuns în trafic au avut aşteptări emoţionale în acceptarea ofertei, respectiv să rămână cu iubitul traficant, precizează ANITP.
Dacă credeţi că vă aflaţi într-o relaţie abuzivă sau sunteți victima unui potenţial traficant puteţi apela fie la 112, fie la HelpLine 0.800.800.678 sau +4.021.313.3100.
Sursa: ANITP, Eliberare.com
Citește și
Florin Salam, audiat de DIICOT. Este implicat într-un dosar de proxenetism
Româncă violată, bătută şi obligată să mănânce fecale, în Italia