Și românii cultivă sparanghel. „Nu pot produce câte comenzi am“
Mii de români au plecat în plină pandemie la cules de sparanghel în țările vest-europene. Puțini știu însă că și în România această legumă, cunoscută și ca ”hrana regilor”, este la mare căutare, iar cei care o cultivă câștigă bani frumoși.
Un fermier din Vrancea produce la el acasă, în vreme de pandemie, sparanghel aclimatizat pe solurile româneşti, în contextul în care mii de români au luat drumul Germaniei pentru munci sezoniere la cules de sparanghel.Fermierul vrâncean a lucrat mulți ani în Italia, iar când a revenit şi s-a stabilit în ţară s-aapucat să cultive sparanghel, produs pe care l-a descoperit în Peninsulă din punct de vedere al gustului şi renumit pentru proprietăţile sale extraordinare. La început, a plantat sparanghel pentru consum propriu, iar în ultimii doi ani suprafaţa cultivată a devenit din ce în ce mai mare, rezultând un surplus pe care îl vinde pe plan local. În ultima lună, pentru a veni în sprijinul persoanelor care nu pot ieşi din case din caza virusului care afectează viaţa oamenilor de pe întreaga planetă, producătorul a livrat marfa direct la domiciliul clientului.
Cât costă o legătură de sparanghel
"Am cultivat sparanghel cam pe 2.000 de mp de teren. Nu este o suprafaţă mare, dar intenţionez de la an la an să o cresc. Din ce ştiu eu, sunt singurul din judeţ care cultivă sparanghel. Este o plantă perenă, care necesită îngrijire ca orice plantă, respectiv prăşit şi alte lucrări, dar care are nevoie şi de apă ca să crească. Este nevoie de un teren fertil, foarte curat, fără buruieni. Estimez o producţie de 500 de kilograme anul acesta. Sincer, nu pot să produc câte comenzi am. Deocamdată, este o pasiune", explică producătorul Sparanghelului de Mirceşti.
Acesta vinde legătura de 500 de grame cu 15 lei, prin urmare preţul unui kilogram de sparanghel este de 30 de lei/kg.Citeste mai multe despre beneficiile sparanghelului pe adevarul.ro.