Sistem de penalizare pentru cei care vor să se pensioneze anticipat. Cine sunt cei care riscă să aibă pensii diminuate

Pensia anticipată a devenit un subiect intens dezbătut în rândul populației românești, odată cu implementarea noilor modificări legislative. Începând cu 1 septembrie, intră în vigoare noile reglementări care aduc schimbări semnificative în ceea ce privește acordarea pensiei anticipate și penalizările aferente.

Pensie. Foto: arhiva.
Pensie. Foto: arhiva.

Conform noii legi a pensiilor, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani. O modificare importantă este legată de vârsta standard de pensionare, care va fi de 65 de ani pentru ambele sexe începând cu anul 2035.

Sistem de penalizare pentru cei care vor să se pensioneze anticipat

Pentru cei care doresc să beneficieze de pensia anticipată, noua lege prevede un sistem de penalizare, în funcție de perioada rămasă până la împlinirea vârstei standard de pensionare. Pensia anticipată se poate acorda cu cel mult 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv sau celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.

Ce trebuie să faci ca să nu ai parte de un venit diminuat când te pensionezi

Există o categorie de români care nu vor fi penalizați dacă ies mai devreme la pensie. Mai exact, este vorba despre bărbații care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani și să îndeplinească alte condiții specifice. Această categorie de pensionari poate ieși la pensie la vârsta de 60 de ani, fără a suporta nicio penalizare. Totuși, cei care au un stagiu de cotizare de 35 de ani vor fi penalizați la ieșirea anticipată la pensie, cu o penalizare de 24%, față de 30% cât era pe vechea lege.

Așadar, pensia anticipată rămâne o opțiune pentru cei care îndeplinesc anumite condiții, însă noile modificări legislative aduc schimbări importante în ceea ce privește penalizările aplicate și perioada de acordare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net