Situația angajaților din Educație devine din ce în ce mai gravă! Dascălii nu cred în promisiunile Guvernului. Vineri este anunțat cel mai mare protest

Guvernul a adoptat, joi, 8 iunie, memorandumul privind majorările salariale ale personalului din Educație prin noua lege a salarizării. În acest mod, vor să oprească protestele începute încă de acum trei săptămâni. Numai că, sindicaliștii, nu vor să renunțe la mitinguri, deoarece spun că memorandumul este un document intern, fără o valoare juridică. Astfel că vineri, 8 iunie, în București, se anunță un nou protest cu peste 20.000 de oameni. 

Profesorii nu renunță la proteste Foto: Shutterstock
Profesorii nu renunță la proteste Foto: Shutterstock

Este a treia săptămână de când profesorii sunt în grevă. Guvernul a venit, într-adevăr, cu un memorandum, care reglementează salariile din Educație, numai că sindicaliștii sunt nemulțumiți. Ei spun că este vorba despre un document fără o valoare juridică. Nu au nicio garanție că promisiunile lor vor fi duse la împlinire. 

Ce presupune adoptarea momorandumului 

Astăzi, 8 iunie, ministrul Educației Ligia Deca a anunțat adoptarea memorandumului. „Acesta va garanta că noua grila va porni de la salariul mediu brut pe economie pentru un profesor debutant”.

La ședința de Guvern de joi, premierul Nicolae Ciucă a reluat promisiunile făcute angajaților din învățământ, vorbind despre garanții suplimentare pe care Guvernul le oferă acestora prin adoptarea acestui memorandum.

Premierul Ciucă a precizat că în Monitorul Oficial va fi publicată o declarație care va include acest memorandum, spunând că speră că „dascălii vor înțelege seriozitatea angajamentului și vor reveni la catedră”.

Nicolae Ciucă a făcut un apel la profesori să renunțe la grevă

„Aici este vorba de impactul și consecințele acestor decizii asupra a milioane de copii, asupra a milioane de părinți. Toate aceste chestiuni sunt convins că dascălii noștri le înțeleg și înțeleg apelul la încredere și rațiune pe care îl fac de la masa Guvernului pentru a înceta această grevă și pentru a putea să finalizăm anul de învâțământ, concretizând tot ceea ce am stabilit în documente oficiale care sunt absolut angajante pentru guvernul României”, a mai declarat acesta, în debutul ședinței de guvern.

Protest de amploare anunțat, vineri, în București

Pentru că sindicaliștii nu cred în promisiunile Guvernului, vineri, 9 iunie, este anunţat un nou protest de amploare în Bucureşti. „Nu renunţăm la proteste! Peste 20.000 de oameni sunt aşteptaţi mâine, începând cu ora 11.00, în Piaţa Victoriei! Împreună vom pleca spre Palatul Cotroceni!”, se arată pe pagina de Facebook a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Care este situația examenelor finale

Cu toate că mai sunt doar câteva zile până luni, 12 iunie, până la prima probă a Bacalaureatului 2023, Ministerul Educației încă speră că poate evita amânarea examenelor naționale.  

Ligia Deca a spus marți, după discuțiile avute cu reprezentanții părinților, ai elevilor și sindicaliști din Învățământ, că încă suntem în grafic pentru ca probele să fie susținute după calendarul cunoscut, precizând totodată că amânarea e inevitabilă dacă până spre sfârșitul săptămânii, nu vor fi suficienți profesori care să renunțe la proteste. În ultima săptămână, aproximativ 10.000 de dascăli s-au întors la catedră.

Ce se întâmplă dacă nu se oprește greva

Dacă, totuși, greva continuă şi calendarul examenelor se modifică, una dintre măsurile gândite de Ministerul Educaţiei presupune ca probele de competenţă de la Bacalaureat să fie echivalate cu notele obţinute de elevi în timpul liceului.

Aproximativ 183.000 de elevi de clasa a VIII-a trebuie să susţină Evaluarea Naţională, iar 142.000 de elevi de clasa a XII-a trebuie să dea Bacalaureatul.

Înscrierea la examenul de Bacalaureat 2023 era programată să înceapă luni 29 mai, iar Ministerul Educaţiei a prelungit până pe 9 iunie perioada de înscriere a candidaţilor la BAC, precum şi încheierea situaţiei şcolare pentru elevii din ultimii ani de studiu. Evaluarea naţională ar urma să înceapă pe 19 iunie, iar înscrierea la evaluarea naţională a început de marţi, 6 iunie.

Cum s-ar putea opri greva 

60% dintre angajaţii din sectorul de învăţământ sunt în grevă generală, adică 170.000 din personalul angajat. Greva din învăţământ se opreşte dacă ponderea scade sub 50%, a declarat ministrul Ligia Deca.

Pe 31 mai erau 58% angajaţi din învăţământ în grevă, iar dintre cadrele didactice procentul de participare era de 64%. Pe 6 iunie, mai erau în grevă 52,9% dintre angajaţi, iar în rândul profesorilor procentul este de 59,5.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
statuia lui decebal jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net