Şosea nouă, pelerini puţini la Arsenie Boca
Mai puţin de 2.000 de oameni au ajuns la hramul Mănăstirii Prislop (Hunedoara), o sărbătoare care aduna în anii trecuţi mulţimi impresionante de pelerini. Vârstnicii au rămas cei mai fideli clienţi ai pelerinajelor la mormântul duhovnicului.
Ultima porţiune a drumului spre Mănăstirea Prislop, de aproape trei kilometri, distrusă în anii trecuţi din cauza numărului mare de maşini, a fost transfomată într-o şosea modernă, pentru a oferi siguranţă celor care merg în pelerinaj la mormântul lui Arsenie Boca. Astfel, drumul a fost lărgit la trei benzi între mănăstire şi satul Silvaşul de Sus. Noua şosea, la care muncitorii au lucrat doi ani, nu a adus însă un număr mai mare de credincioşi la mănăstire. Doar 2.000 de oameni au ajuns ieri la mormântul duhovnicului, pentru a celebra Ziua Înălţării Sfintei Cruci, când are loc unul dintre cele trei hramuri ale mănăstirii.
„În anii trecuţi, la marile sărbători aşteptam ore în şir la coadă pentru a ne putea ruga lângă mormântul părintelui. Hramul a picat acum în cursul săptămânii şi poate de aceea nu e aglomeraţie”, crede tanti Maria, venită la Prislop alături prietenele sale din Târgu Jiu.
Familii din Giurgiu, Braşov, Alba, Dolj şi Cluj sau pensionari veniţi în excursie au fost întâmpinaţi la intrarea în mănăstire cu porţii de sarmale, pregătite de călugăriţe. După slujbă, oaspeţii au urcat spre locul de veci al duhovnicului, pentru a se ruga sau pentru a-şi pune dorinţe. Vizitatorii au avut de aşteptat doar câteva zeci de minute pe aleea care duce spre mormânt. După popasul în faţa crucii de la căpătâiul călugărului, mulţi s-au aşezat la umbra copacilor, pentru a lua o gustare şi pentru a se odihni.
Click! spune
Arsenie Boca (1910 – 1989) a fost unul dintre cei mai iubiţi duhovnici ai românilor. Mănăstirea Prislop, unde a slujit în anii ‘50 şi unde a fost înmormântat, a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.