Spectacolul din „cartierele-dormitor” ale Capitalei. Turnul de Artă din cartierul Pantelimon
În București există peste 400 de zone industriale părăsite, devenite adevărate tumori urbanistice. Există însă soluții care pot transforma astfel de focare de infecție și promiscuitate în locuri plăcute, după care să întorci capul, nu să mărești pasul. „Turnul de Artă” din cartierul Pantelimon, din curtea Postăvăriei Române este o astfel de minune și o lecție că nu doar în centrul Capitalei există locuri demne de vizitat.
Pe Șoseaua Morarilor din sectorul 2 al Capitalei se află Postăvăria Română, cândva o zonă reprezentativă pentru industria textilă a țării. Acum, clădirile au devenit doar sedii de firmă, iar în mijlocul curții tronează un turn de apă cu o înălțime de 37 de metri. El a fost construit în anii ‘60 și este unul dintre puținele care funcționează încă.
Prin grija membrilor unei fundații (”Make a Point”) imensa construcție a devenit ”Turnul de Artă”. Da! Nu râdeți! Acum, este emblema cartierului Pantelimon, cunoscut în artă doar prin influența asupra grupurilor hip-hop.
Pe el a fost montată o scară elicoidală (n.r ca o spiral) cu 162 de trepte, terminată cu o platformă panoramică și care oferă o perspectivă unică a cartierului.
Mai mult, partea de sus a fost subiectul unui concurs artistic care s-a finalizat, prin votul bucureştenilor, cu pictarea Perdelei Verzi (lucrare a artistului româno-libanez Daniel Georges) pe partea superioară, porţiunea de 6 metri ce adăposteşte bazinul de apă. Aici, în bazinul din vârf a apărut o galerie de artă în care periodic au loc expoziții.
O dată cosmetizat monstrul de piatră, clădirile din jur, au înviat artistic și au devenit în urmă cu câteva zile ”șevaletul” pe care mai mulți artiști din Europa s-au întrecut în ”street art pe acoperișuri” sau Uriași din Pantelimon”.
„Am transformat vechiul turn de apă al fabricii într-o instalație artistică unică în oraș, păstrându-i totodată funcțiunile utilitare”, ne-a declarat Mădălina Roșca, ”vinovată” de crearea Turnului de Artă din Pantelimon.
Click! va continua periplul prin cartierele Capitalei pentru a arăta cum pot „învia” zonele industriale