«Sperăm ca timpul să-i şteargă suferinţa şi semnele»
Copilul care acum trei ani şi jumătate a fost uitat în incubator de o asistentă la Maternitatea Bucur a rămas cu sechele vizibile. După ce a fost ars pe 20% din suprafaţa corpului, băieţelul se resimte chiar şi după atâţia ani: nu-şi poate folosi nici acum mânuţa aşa cum fac ceilalţi copii de vârsta lui.
S-a dezvoltat normal dacă luăm în calcul calvarul prin care a trecut la doar câteva zile de când a venit pe lume.
Alexandru Gabriel va împlini curând patru ani, ani pe care i-a petrecut pe drumuri, între casa sa din comuna Sălciile, judeţul Prahova, şi Spitalul Grigore Alexandrescu, acolo unde medicii i-au întins o mână de ajutor.
Este un copil foarte energic, care nu stă locului nici câteva minute, iar părinţii lui sunt extrem de fericiţi că îl au în preajmă. Nu ai bănui nici o secundă că în spatele imaginii de copil jucăuş, Alexandru ascunde o adevărată dramă, pe care familia lui încearcă din greu să o lase în urmă.
Violeta Dragomir, mama lui Alexandru, trăieşte un coşmar de aproape patru ani
"Ştie că a fost uitat în incubator de asistentă, ştie tot ce i s-a întâmplat. Se uită în oglindă şi vede semnele pe care le are. Mânuţa stângă, cea care a fost arsă, este plină de cicatrici. Degetul inelar nu poate să-l îndoaie, iar palma o ţine în sus. Pe scalp, unde a fost ars, nu-i mai creşte părul, dar încercăm să mascăm cumva. Aşteptăm ca timpul să-i şteargă suferinţa şi semnele", ne-a povestit mămica lui Alexandru, Violeta Dragomir, vizibil marcată de întâmplarea de la Maternitatea Bucur, care avea să-i schimbe viaţa.
Recent, Alexandru a fost din nou la spital. A făcut prima operaţie de reconstrucţie serioasă, după cele de la naştere.
"I s-a prelevat piele de pe picior, ca să i se înlocuiască grefele de pe mânuţă. A crescut, iar pielea îl ţinea şi nu-i permitea să-şi mişte palma în voie. A fost un curajos. A intrat pe uşa spitalului şi i-a spus domnului doctor «Am venit să-mi repari mânuţa!». Aşteptăm acum să se facă bine. Face exerciţii ca să îndoaie mâna, iar din toamnă va merge la fizioterapie. O operaţie de reconstrucţie mai avansată se poate face după vârsta de 18 ani. Până atunci trebuie să-l protejăm bine de soare", ne-a spus Violeta Dragomir.
"Alexandru a fost operat pentru că a crescut, iar tegumentul de la nivelul antebraţului devenise insuficient. A fost o operaţie delicată, pentru că, fiind un copil, vorbim de dimensiuni foarte mici pe care se intervine chirurgical. L-am operat pentru că nu putea să flexeze p
alma, era cumva blocată pe spate. Când va mai creşte, în jurul vârstei de 5 ani, putem să intervenim şi estetic la nivelul feţei şi mai târziu la scalp", ne-a declarat prof. dr. Dan Mircea Enescu, şeful clinicii de chirurgie plastică şi reparatorie de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu.
Alexandru a fost uitat în incubator, în 2009, şi a suferit arsuri profunde pe faţă, pe corp, pe gât şi pe torace. Părinţii au dat în judecată Maternitatea Bucur şi asistenta care nu a supravegheat copilul şi au cerut daune de 200.000 de euro. Din această sumă, familia Dragomir a primit doar 40.000 de euro, pe care îi chibzuieşte pentru medicamentele şi operaţiile de care Alexandru are nevoie.
Emilia Baron, asistenta care a fost acuzată că a uitat bebeluşul în incubator , nu mai lucrează în sistemul sanitar. Femeia a motivat atunci că a fost suprasolicitată pentru că avea grijă singură de 30 de nou-născuţi.
Pentru că făcuse icter, ea l-a pus pe micuţul Alexandru într-un incubator fabricat în 1973, alături de alt bebeluş. Incubatorul depăşise cu mult perioada normală de funcţionare.
Imediat după incident, femeia a fost dată în judecată, i s-a desfăcut contractul de muncă şi s-a ales şi cu o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare. Deşi a încercat să se reangajeze într-o altă maternitate, Emilia Baron nu a mai fost primită nicăieri. Acum, la mai bine de trei ani şi jumătate de la incident, asistenta s-a pensionat.