Stațiunea Mamaia, locul unde parcarea e mai scumpă decât la Las Vegas. La cât se ridică o zi de plată pentru un turist

Primăria Constanța a stabilit un tarif foarte ridicat pentru locurile de parcare publice din stațiunea Mamaia, la un preț de 4 lei/oră, iar această schimbare a stârnit foarte multe nemulțumiri.

O zi de parcare în stațiunea Mamaia poate ajunge și la 94 de lei
O zi de parcare în stațiunea Mamaia poate ajunge și la 94 de lei

La nivelul stațiunii Mamaia, aproximativ 7.000 de locuri de parcare sunt disponibile pentru cetățenii ce doresc să folosească o parcare publică cu taxă. În perioada estivală, care începe de la 1 mai şi se termină pe 15 septembrie, parcarea va fi plătită non-stop, fără vreo scutire de taxe pentru zilele de weekend, așa cum se întâmplă în alte orașe turistice, potrivit Adevărul

Mamaia, mult mai scumpă decât Las Vegas sau Los Angeles

Chiar și așa, în ciuda prețurilor ridicate percepute de Primăria Constanța, condițiile în parcările din Mamaia nu s-au îmbunătățit semnificativ, acestea fiind pline de gropi și fiind puţine.

Citește și Dan Negru povestește la Teo Show cum era să saboteze Festivalul Mamaia

Pentru o parcare pentru 24 de ore, un turist va ajunge să plătească aproximativ 94 de lei (prima jumătate de oră fiind gratuită), echivalent a aproximativ 20 de euro. Pentru o săptămână de parcare în stațiunea de lux din Constanța, un turist va trebui să scoată din buzunar aproximativ 658 de lei. 

Comparativ cu alte orașe cu o importanță turistică ridicată, prețurile percepute în Mamaia sunt exorbitante. În multe astfel de locaţii, parcarea este gratuită duminică, în timp ce la Mamaia este taxată. 

De exemplu, în Las Vegas, unde foarte mulți turiști ajung anual, prețul parcării este în medie de sub 20 de dolari zilnic, mult mai puțin decât la Mamaia. Tot în Statele Unite, la Los Angeles, prețul unui loc de parcare pentru 24 de ore este sub pragul de 20 de dolari. Pentru o lună, parcarea costă, excepție făcând centrul orașului, între 60 și 300 de dolari. 

La nivel european, de exemplu, în Berlin, o oră de parcare costă aproximativ între 1 și 4 euro, în funcție de zonă. Pentru o zi, parcarea costă între 10 și 35 de euro. 

Sistemul „Park and Ride”, un exemplu pentru Mamaia

Un sistem ce funcționează eficient și în alte orașe din Europa este „Park and Ride”, care, concret, îți permite să-ți lași mașina într-o parcare pentru o zi, o săptămână sau chiar o lună, contra unei sume modice de bani, și-ți permite să folosești mijloacele de transport în comun pentru a te deplasa. 

Vezi și Mihai Trăistariu, lovitură teribilă pentru afacerea din Mamaia

În Viena, aproximativ 800 de locuri de parcare ce sunt bazate pe sistemul „Park and Ride” sunt disponibile. Prețul unei zile de parcare este de aproximativ 3,6 euro, iar tariful pentru o săptămână este de 18,7 euro, de aproximativ șapte ori mai ieftin ca la Mamaia. 

Sistemul mai funcționează și în Amsterdam, în Olanda, unde s-a dovedit a fi unul foarte rentabil, fiind mult mai ieftin decât un loc de parcare la Mamaia. În Amsterdam, există opt parcări ce sunt bazate pe acest sistem, cu o capacitate maximă de 2.000 de locuri de parcare.

Prețul pentru un loc de parcare este de doar 8 euro pentru 24 de ore. În cazul în care se dorește ocuparea unui loc de parcare după 10 dimineața sau în weekend, prețul unui loc de parcare se ridică la 1 euro/24 ore. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net