Stau noaptea la coadă să-şi amaneteze «averea»
Pe timp de criză, amanetul e printre cele mai profitabile afaceri. Din cauza neajunsurilor, românii fac cozi să lase gaj ce mai au prin case. Chiar şi în miez de noapte, mai ales dacă e weekend şi tinerii îşi dau seama că mai au nevoie de bani.
Bijuterii, telefoane mobile, laptop-uri sau tablete, electrocasnice şi chiar maşini. Aproape orice are o cât de mică valoare poate fi dus la amanet. Iar firmele care primesc astfel de obiecte abia fac faţă solicitărilor. Sunt asaltate de aşa multe cereri, încât au fost nevoite să îşi prelungească programul şi pe timpul nopţii. Era trecut de miezul nopţii, vineri, când fotoreporterii Click! au surprins o coadă serioasă, până în stradă, la o unitate de amanet din sectorul 3 al Capitalei.
„Ziua sunt oamenii la muncă, nu au timp. În plus, seara ies în oraş şi îşi dau seama că mai au nevoie de bani. Atunci trec pe la noi şi lasă ba un telefon, ba ceva inele şi brăţări. Fiecare ce are. Noi primim aproape orice şi probabil de-asta avem aşa de mulţi clienţi. În fiecare seară şi noapte e aşa nebunie”, ne-a explicat un angajat al firmei de amanet. Am fost şi în timpul zilei să luăm pulsul „pieţei”: abia intra câte un client la fiecare sfert de oră, semn că cele mai profitabile „afaceri” se încheie noaptea. Mai ales că atunci se întorc de la „produs” şi şuţii, cu marfă mereu proaspătă!
Click! spune
Firmele de amanet au grile fixe cu tarifele aplicate pentru aur, argint şi platină, astfel că un client îşi poate calcula sigura cât va încasa pe bijuteria pe care o lasă aici. Nu la fel stau lucrurile pentru obiecte (telefoane, tablete etc.) care sunt evaluate la faţa locului, cu mult sub valoarea lor reală.