Stresul termic ne dă peste cap organismul

Ultima actualizare:

    Temperaturile ridicate se înregistrează tot mai des pe o perioadă lungă de timp
Temperaturile ridicate se înregistrează tot mai des pe o perioadă lungă de timp

Nici o vară fără caniculă sau furtuni puternice. În ultimul deceniu, s-au bătut anual recordurile de temperatură, iar vara lui 2020 nu pare să facă excepţie. Specialiştii în meteorologie spun că astfel de fenomene extreme ne influenţează puternic sănătatea.

”Asistăm la o intensificare a fenomenelor extreme - şi caniculă extremă, dar şi furtuni severe”, spune expertul meteorolog Bogdan Antonescu. Mai mult decât atât, numărul de ore din timpul anului cu stres termic generat de căldură a crescut foarte mult în ultimele decenii. „În momentul în care avem stres termic pentru organism, acesta nu mai face faţă pentru a ajunge la un echilibru termic natural”, a declarat Bogdan Antonescu la Digi24. Conform acestuia, a fost realizat recent un studiu legat de stresul la care este supus organismul uman, stresul termic, care poate să fie la căldură sau poate să fie la frig. 

”Ne-am uitat în special la stresul termic la căldură. Deci, valurile acestea, discomfortul termic pe care îl simţim acum în Bucureşti. Ce-am văzut, începând din 1979 până în 2019, este că numărul de ore de-a lungul anului cu stres termic a crescut foarte mult. În special în Bucureşti, uitându-ne la toate oraşele mari din Europa. Şi nu numai că acest stres termic a crescut ca număr de ore, dar aceste ore tind să fie una după alta”, a explicat meteorologul. Ce înseamnă stresul termic? Este vorba despre o serie de indici care ţin de fiziologia organismului şi de condiţiile meteorologice. De exemplu, 35 de grade pentru acest indice nu înseamnă că sunt 35 de grade afară, ci ceea ce resimte organismul. ”În momentul în care avem stres termic pentru organism, organismul nu mai face faţă prin a ajunge la un echilibru termic natural”, a explicat expertul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu. În zilele caniculare, medicii ne sfătuiesc să nu ieşim din casă, în special dacă suntem o categorie la risc: bătrâni, copii, persoane cu afecţiuni cardiace sau boli cronice. Temperaturile ridicate pot agrava bolile existente, dar şi persoanele sănătoase riscă lipotimii şi căderi de calciu dacă petrec prea mult timp în căldură. Pe de altă parte, atenţie şi la aerul condiţionat: diferenţele de temperatură dintre exterior şi interior nu trebuie să fie mai mari de 6 grade, pentru a nu apărea noi probleme de sănătate. 

Furtunile puternice, extrem de dese în timpul verii
Furtunile puternice, extrem de dese în timpul verii

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net