Studiu: România ar putea ajunge la 50.000 de cazuri pe zi în următoarele săptămâni

#Coronavirus

Compania MedLife a anunțat sâmbătă, 8 ianuarie, îngrijorările sale cu privire la creșterea numărului de cazuri de infectări cu coronavirus, explicând că în următoarele două săptămâni România s-ar putea confrunta și cu 50.000 de cazuri pe zi, luând în considerare rapiditateacu care se transmite tulpina Omicron.

România ar putea ajunge la 50.000 de cazuri de infectări pe zi Foto: Arhivă
România ar putea ajunge la 50.000 de cazuri de infectări pe zi Foto: Arhivă

MedLife a anunțat încă 137 de cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron dintr-un lot de 175 de probe selectate în mod aleatoriu de la de la pacienți din mai multe orașe din țară, confirmați cu virusul SARS-CoV-2 prin test PCR.

Studiu MedLife: România ar putea ajunge la 50.000 de cazuri pe zi

Numărul suspiciunilor este, astfel, peste dublu faţă de săptămâna precedentă (de la 35% pe lotul evaluat săptămâna trecută, la 78% pe lotul studiat în această săptămână), iar reprezentanţii companiei estimează că numărul cazurilor zilnice ar putea ajunge la 50.000 în următoarele 14 zile, în condiţiile unei testări adecvate.

 Acest lucru confirmă, din nou, rata mare de transmisibiliate a noii tulpini Omicron. „Acum două săptămâni nu aveam nicio suspiciune de infectare cu tulpina Omicron pe lotul analizat la momentul respectiv, săptămâna trecută mai mult de o treime dintre probe au fost suspecte și ulterior confirmate prin secvențiere, iar acum am ajuns la aproape 80% dintre probe cu probabilitate de Omicron.

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că această tulpină este de până la 5 ori mai transmisibilă decât tulpina Delta și atinge un număr mare de oameni într-un timp foarte scurt”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvețiere desfășurat de MedLife.

image

Nu e deloc suprinzător că începem să avem transmitere comunitară a acestei tulpini pe teritoriul României și ne așteptăm ca în perioada următoare ritmul să fie unul susținut în această direcție”, a adaugat Dumitru Jardan.

Vineri, 7 ianuarie, România înregistra 295 de cazuri cu varianta Omicron. „Așa cum am anticipat încă de anul trecut, valul 5 al pandemiei va lovi România la jumătatea lunii ianuarie, când ne vom confrunta, din nou, cu zeci de mii de infectări zilnic. Practic creșterea pe care o raportăm astăzi este rezultatul direct al interacțiunilor de Crăciun și a numărului mare de români care s-au întors acasă de sărbători”, a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.

Numărul real de cazuri ar putea fi mult mai mare de 50.000

Astfel, ar urma să ne confruntăm cu o creștere și mai accelerată a cazurilor, determinată de petrecerile organizate în noaptea dintre ani, creștere care va fi potențată și de intensificarea activității școlare.

Având în vedere evoluția extrem de dinamică pe care o înregistrăm deja în ceea ce privește prevalența tulpinii Omicron pe loturile evaluate pre-screening, este foarte probabil să ajungem la 50.000 de cazuri raportate zilnic în următoarele două săptămâni, în condițiile unei testări adecvate.

Și atenție, dat fiind faptul că cifrele raportate oficial sunt de cel puțin 5 ori mai mici (aspect pe care l-a demonstrat și studiul nostru privind evaluarea gradului de imunizare la nivel urban), sunt șanse mari să înregistrăm în mod real 250.000 cazuri pe zi în următoarele 2 săptămâni.

În acest fel, se produce o imunizare în masă accelerată, iar la începutul lunii februarie numărul cazurilor ar putea începe să scadă”, mai spune Mihai Marcu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net