Suma fabuloasă pe care Primăria Odorheiu Secuiesc o plătește Arhiepiscopiei Romano-Catolice pe căminul care s-a prăbușit peste elevi

Clădirea care s-a prăbușit parțial, luni după-amiază, în Odorheiu Secuiesc aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plătește anual peste 300.000 de lei pentru chirie.

Un băiat de 18 ani a murit sub dărâmături / foto: ISU
Un băiat de 18 ani a murit sub dărâmături / foto: ISU

În partea afectată a imobilului se aflau camere în care erau găzduiți elevi interni. Potrivit reprezentanților Primăriei, una dintre persoanele găsite este în comă.

„Este o clădire veche care adăpostea cantina și căminul Liceului Teoretic Tamási Áron. În zona prăbușită se aflau camerele în care se caza elevii după ore. Patru persoane au fost surprinse sub dărâmături, dintre care trei au fost transportate la spital", a afirmat purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, Noemi Zorgo, pentru News.ro. A patra victima., din păcate, a murit. 

Noemi Zorgo a confirmat că cele patru victime sunt elevi, cu vârste sub 18 ani. Ea a menționat că lucrările de legare a clădirii la rețelele de canalizare și pluviale ale orașului se desfășurau printr-o autorizație specifică. „Clădirea aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice și nu este în proprietatea orașului”, a explicat Zorgo.

De asemenea, reprezentanta Primăriei a subliniat că municipalitatea plătește aproximativ 330.000 de lei pe an pentru chirie.

Întrebată despre statutul seismic al imobilului, purtătorul de cuvânt al Primăriei a afirmat că acesta nu este înregistrat în evidențele Primăriei cu privire la acest aspect.

Filmul tragediei din Odorheiul Secuiesc

Un perete al internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, s-a prăbușit luni, căzând peste patru adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani. Trei dintre aceștia au fost salvați de pompieri și transportați la spital, însă ultima victimă, un băiat în vârstă de 17 ani, a murit.

Update 21:50 Ligia Deca a convocat în regim de urgență conducerea Ministerului Educației pentru a stabili modalitățile de intervenție la Odorheiu Secuiesc. Ministerul Educației menține legătura permanentă cu reprezentanții Prefecturii Harghita, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita și Inspectoratului Școlar Județean Harghita.

„Nu există cuvinte care să poată descrie tragedia de astăzi din Odorheiul Secuiesc. Condoleanțe și multă putere familiilor copiilor implicați în acest tragic accident! Trebuie să prevenim astfel de incidente în viitor!”, a declarat Ligia Deca, reprezentanta Ministerului Educației.

Din informațiile primite de la Inspectoratul Școlar Județean Harghita, colegii victimelor au fost preluați de familii sau au fost cazați la un internat din apropiere și sunt în siguranță, conform Ministerului.

Update 19:53: Operațiunile de căutare-salvare s-au încheiat, iar forțele de intervenție se retrag. Un băiat a murit, o fată este intubată și va fi transportată la un spital din Târgu Mureș, în timp ce alte două adolescente sunt conștiente, dar au suferit diverse traumatisme, conform Departamentului pentru Situații de Urgență.

Update 19:50 Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că una dintre victime va fi transportată la o unitate medicală din Târgu Mureș. Transportul se va face cu o unitate mobilă de Terapie Intensivă, deoarece condițiile nu permit folosirea elicopterului.

Update 19:20 Ultimul elev scos de sub dărâmături, în vârstă de 17 ani, a decedat. „Cea de-a patra victimă nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.

Update 18:37 A patra victimă a fost scoasă de sub dărâmături și se află în stop cardio-respirator. Se fac manevre de resuscitare.

Update 18:28 Clădirea parțial prăbușită aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plătește anual peste 300.000 de lei chirie pentru partea afectată, unde se găseau camerele elevilor de la internat. O victimă se află în comă, conform reprezentanților Primăriei.

Update 18:20 Echipele de căutare-salvare sunt în comunicare verbală cu a patra victimă și lucrează pentru a o salva de sub dărâmături.

Noemi Zerger, purtător de cuvânt la Primăria Odorheiu Secuiesc, a declarat: „Căutările continuă pentru a găsi încă o persoană. Trei persoane au fost transportate la spital, două sunt în afara pericolului, iar a treia este în comă”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net