Fabrica din 1864 de care s-a ales praful. Ce investiție colosală va lua locul ruinelor

Ultima actualizare:

Fostul complex industrial al Fabricii de Țigarete Iași, care de ani buni se află într-o stare avansată de degradare, urmează să fie vândut. Activele fabricii sunt acum în curs de achiziție de către o celebră berărie din Capitală, în urma unei licitații. Totuși, tranzacția nu este complet finalizată, iar procesul se află încă în desfășurare.

Fabrica de Țigarete Iași.
Fabrica de Țigarete Iași.

Detalii despre vânzare

În cadrul licitației organizate în august 2023, au fost scoase la vânzare 3,6 hectare de teren și construcții, cu un preț de pornire de 28,2 milioane lei. Din această suprafață, Ministerul Culturii a exercitat un drept de preempțiune asupra unei porțiuni de aproape 5.000 mp, care include construcții importante aflate în administrarea Complexului Muzeal Moldova.

Fabrica de Țigarete Iași a fost înființată în 1864, cu construcția complexului începând în 1875. După ce a fost naționalizată în 1879 și extinsă în decursul timpului, fabrica a fost supusă reconstrucției după bombardamentele din Al Doilea Război Mondial și a reluat activitatea în 1945. Însă, începând cu anul 2000, fabrica a intrat într-un declin continuu, având parte de mai multe schimbări de proprietate și, în cele din urmă, intrând în faliment în 2020 sub conducerea Galaxy Tobacco.

Cine dorește să o cumpere

Cumpărătorul desemnat al licitației este Berăria H, un renumit operator de restaurante din Capitală, cunoscut pentru administrarea celei mai mari berării din sud-estul Europei, situată în Parcul Herăstrău. Aceasta va prelua 3,1 hectare de teren, rămânând de stabilit prețul final de adjudecare și finalizarea tranzacției. Berăria H va trebui să achite diferența între garanția de 2,8 milioane lei și prețul adjudecat după dezmembrarea terenului pentru care Ministerul Culturii a exercitat dreptul de preempțiune.

Complexul Muzeal Moldova, deținător al unor construcții importante din fosta fabrică, intenționează să amenajeze în clădirea monument istoric din anul 1894 un muzeu dedicat arheologiei industriale. Directorul Complexului Muzeal, Andrei Apreotesei, a confirmat că proiectul este în curs de dezvoltare și așteaptă finalizarea intabulării terenului pentru a începe amenajarea muzeului.

Vânzarea Fabricii de Țigarete Iași marchează un moment semnificativ în istoria industrială a orașului și a țării, având în vedere importanța istorică și arhitecturală a complexului. Deși clădirile sunt în prezent în ruină, viitoarele proiecte ale cumpărătorilor și ale autorităților culturale ar putea transforma această parte a orașului într-un nou centru de atracție culturală și istorică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensioanr uk jpg
Matei Vali Catalina disparuta jpg
apa robinet pahar adobestock jpg
bar pexels jpeg
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
rate banca 0 jpeg
focurile vii wiki jpg
atacator parlament jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net