Tabloul găsit sub copac în Tulcea a fost o farsă

Ultima actualizare:

    Scriitoarea comparase pânza din  pădure cu imaginea dintr-un catalog  şi nu sesizase nimic suspect
Scriitoarea comparase pânza din pădure cu imaginea dintr-un catalog şi nu sesizase nimic suspect

Răsturnare spectaculoasă de situaţie în cazul tabloului „Tête d’Arlequin“, semnat de faimosul pictor spaniol Pablo Picasso, lucrare găsită îngropată într-o pădure din Tulcea de Mira Feticu, o româncă stabilită în Olanda. „Descoperirea” a fost, de fapt, o farsă pusă la punct pentru promovarea unei piese de teatru.

Uite originalul, nu e originalul! Aşa ar putea fi rezumat filmul aşa-zisei lovituri date de Mira Feticu, o scriitoare româncă din Olanda. Aceasta a primit o scrisoare anonimă, care conţinea indicaţii privid locul unde s-ar afla tabloul de Pablo Picasso, în valoare de 800.000 de euro, furat acum şase ani, de la Muzeul de Artă din Rotterdam, de o bandă de români. Mira Feticu a venit în pădurea de la Greci (Tulcea) şi ar fi găsit pânza la rădăcina unui copac.

Lucrurile au stat însă cu totul altfel. Producătorii belgieni ai unei piese de teatru ar fi îngropat la sfârşitul lunii octombrie o copie a picturii „Tête d’Arlequin” în apropiere de Tulcea, apoi  au trimis şase scrisori anonime, trei în România şi trei în Olanda, potrivit digi24.ro, care citează televiziunea de stat olandeză. Mira a căzut în capcană şi a mers în căutarea tabloului furat alături de alte capodopere din muzeul de la Rotterdam. Producătorii de teatru au anunţat că farsa e inspirată din piesa de teatru „Copia adevărată”, care a avut premiera joi, la Anvers (Belgia). Personajul principal al piesei este un falsificator de tablouri.

„Eu nu mă simt nici victimă şi nu mă simt nici păcălită. Mi-am făcut datoria de jurnalist: să vin să văd. Într-adevăr, am crezut că am găsit un Picasso”, spune Mira Feticu pentru digi24.ro. “Se pare că falsificatorul este unul dintre cei mai buni din Europa. Prin urmare, copia are valoare. Artiştii respectivi îşi fac publicitate pe spinarea noastră, a autorităţilor române, a jafului”, adaugă scriitoarea.

Belgienii Yves Degryse  şi Bart Baele, autorii farsei
Belgienii Yves Degryse şi Bart Baele, autorii farsei

Yves Degryse şi Bart Baele sunt cei doi regizori belgieni care au pus la cale totul, pentru trupa de teatru Berlin - relatează televiziunea olandeză NOS. Ei au anunţat că nu se aşteptau ca Mira Feticu să meargă până în România şi să ia pachetul îngropat de ei pe 31 octombrie. Belgienii speră să se vadă cât mai curând cu Mira şi cu colegul ei, scriitorul olandez Frank Westerman.  De altfel, acesta le declarase ziariştilor olandezi: „Eu am râs, dar Mira s-a enervat“.

Click! spune

În 2012, la Muzeul de Artă din Rotterdam are loc „jaful secolului”: trei români fură şapte tablouri în valoare de 18 milioane de euro, semnate de pictori faimoşi - Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gaugain, Lucian Freud şi Jacob Meijer de Haan. Speriată de amploarea scandalului, mama unuia dintre hoţi a ars tablourile în soba locuinţei sale din Carcaliu (Tulcea).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net