Tarifele polițelor RCA, la discreția firmelor de asigurare?
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pregătește modificarea normelor privind asigurările auto din România. Companiile de asigurări vor avea noi responsabilități față de clienții lor. Totodată, ASF vrea să-și ia mâna de pe aceste firme și să lase controlul tarifelor aferente polițelor RCA în sarcina unui organism independent, care nu poate fi acuzat de conflict de interese cu societatea de asigurare pentru care emite raportul.
ASF propune modificarea Normei nr. 39/2016 privind asigurările auto din România, astfel încât să scape de răspunderea verificării tarifelor contractelor RCA propuse de firmele de asigurări. Această obligaţie ar urma să revină unui actuator independent, care nu se află într-o situaţie de incompatibilitate sau conflict de interese cu societatea de asigurare pentru care se emite raportul.
Actul prevede că în viitor asigurătorii RCA vor transmite, în termen de 30 de zile de la data modificării tarifelor de primă stabilite conform procedurilor interne, un raport întocmit de un actuar independent aprobat de către ASF, care să certifice fundamentarea acestora.
Specialiştii afirmă că măsura poate avea consecinţe grave. Asta pentru că firmele private care vor superviza tarifele RCA vor putea fi trase mai greu la răspundere în cazul în care preţul poliţelor s-ar modifica nemotivat. „ASF pasează pe umerii unor terţi responsabilitatea tarifelor RCA, pe care este foarte greu să-i tragi apoi la răspundere, pentru că sunt firme private de actuariat. Aceste firme private vor stabili, practic, tarifele de referinţă la RCA. Cum poţi să elimini suspiciunea unor înţelegeri între asigurători şi aceste firme?”, se întreabă Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).
Noi obligații pentru companiile de asigurări
Prin aceleaşi proiect, ASF vrea şi să impună noi obligaţii firmelor de asigurări care vând poliţe de răspundere civilă pentru autovehicule (RCA). Concret, ASF vrea să oblige companiile de asigurări să „instituie un canal de comunicare prin care asiguraţii şi conducătorii vehiculelor pot solicita informaţii în legătură cu regularizarea daunelor produse vehiculelor avariate prin accidente de circulaţie acoperite de contracte RCA”. Accesul la acest canal de comunicare va fi pus la dispoziţia asiguraţilor la momentul încheierii contractului RCA sau pe parcursul derulării acestuia.
În plus, firmele de asigurare vor fi obligate să asiste asiguraţii, la cererea lor, în cazul în care aceştia nu ştiu ce au de făcut în cazul în care au fost victimele unui accident. „Era nevoie şi de aşa ceva pentru că sunt situaţii în care chiar ai nevoie de anumite informaţii. Legea RCA a suferit numeroase schimbări şi nu este foarte uşor de înţeles pentru cineva care nu are studii de specialitate. Mai mult, nu există o procedură unică de constatare, de instrumentare a daunelor, un set de reguli clare. De aceea, este binevenită această modificare, dar trebuie văzut cum va fi pusă în practică”, a explicat Cristian Muntean, preşedintele ASSAI.
Citește mai mult pe adevarul.ro.