Tatăl celei de-a 64-a victime din Colectiv:„Radu era internat alături de pacienți vegheați de poliție”
Copilul lor a murit la patru luni și jumătate de la incendiul din „Colectiv”. A fost a 64-a victimă. Radu Sienerth fusese internat cu arsuri grave în secția Toxicologie a Spitalului Floreasca, deoarece Unitatea de Arși era deschisă doar oficial. Părinții sunt convinși că Radu a fost doborât de o infecție și, acum, vor să afle adevărul.
Au trecut aproape șapte luni de la tragedia din clubul „Colectiv”, când 64 de oameni și-au pierdut viața. Mulți dintre ei s-au stins din cauza infecțiilor pe care le-au făcut în spitale. Spațiile improprii în care au fost internați, dezinfectanții ineficienți, lipsa aparaturii performante sunt factori care au dus la moartea tinerilor. Și asta, în condițiile în care, cel puțin unul din spitalele în care au fost internate victime din „Colectiv” avea o unitate de arși modernă. Din păcate, însă, Barocamera de la Spitalul Floreasca nu funcționează nici în prezent, deși conducerea a inaugurat-o de două ori: o dată, în aprilie 2015, și a doua oară, după tragedia din „Colectiv”. Corpul de Control al Ministerului Sănătății a descoperit însă că această Barocameră nici măcar nu e instalată, în condițiile în care există un proces verbal de punere în funcţiune, menţionează un raport al instituției. Profesorul Ioan Lascăr, șeful secției de Chirurgie Plastică a spitalului, a semnat procesul verbal, „pentru a acorda posibilitatea achitării echipamentului şi având angajamentul ferm al furnizorului pentru reinstalarea într-o nouă locaţie adecvată”, se arată în raport. Prin urmare, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au dispus începerea urmăririi penale in rem. Mai mult, Ministerul Sănătății i-a trimis pe managerii de la Floreasca, dar și pe prof. Lascăr la Parchet, pentru că au mințit.
Acum, după declanșarea scandalului dezinfectanților diluați, părinții lui Radu Sienerth (22 de ani), ultimul rănit din „Colectiv” care a decedat, au declarat pentru gsp.ro, că fiul lor a fost internat la ATI-Toxicologie, deoarece Unitatea de Arși era închisă, în timp ce conducerea spitalului declarase că aceasta funcționa. „Oamenii drogați se trăgeau de legături în aceeași sală cu el. Radu îi vedea, dar nu putea mișca decât ochii. Clipea mai des, era speriat, îi citeam asta din priviri”, povestește, pentru gsp.ro, Valter Sienerth, tatăl tânărului. Sperau ca fiul lor să fie transferat în unitatea modernă, însă, acest lucru nu se mai întâmpla. La un moment dat, o asistentă le-a spus adevărul: „Nu e gata Unitatea modernă! Nu au unde să-l ducă”. Așa că Radu rămâne la Toxicologie. „Doctorul Lascăr ne-a zis că, dacă l-am duce în Unitatea de Arși, nu am mai avea acces la el. De fapt, nu era deschisă! Știam și m-a supărat că mă ia de prost”, povestește tatăl. „Lui Radu i-au montat, la Toxicologie, un pat dedicat pentru noua secție de arși. Atunci am tras aer amar în piept. Ne-a fost clar că secția nu e deschisă și că Radu va rămâne la Toxicologie. Un mare ars stătea alături de pacienți vegheați de poliție”, a spus tatăl. În 14 martie, Radu se stinge la Toxicologie, după ce face o viroză respiratorie. Părinții spun că în salonul ATI erau geamurile deschise mereu. „Am zis că sparg zidurile cu capul”, își amintește, cu durere în suflet, Valter Sienerth.