„Taxa pe soare”, sufocată din fașă! Proiectul de impozitare are șanse minime să se materializeze

Ultima actualizare:

În plin tăvălug al scumpirilor, românii au fost „loviți” de o nouă veste năucitoare, guvernanții pregătesc un nou bir, numit „taxa pe soare”. Mai precis, cine beneficiază de independență energetică sau de o ameliorare a costurilor la energia electrică, pentru că și-a montat panouri fotovoltaice, va fi impozitat pentru curentul produs!

Românii cu panouri fotovoltaice sunt vizați de „taxa pe soare”
Românii cu panouri fotovoltaice sunt vizați de „taxa pe soare”

Astfel, românii, proprietari sau nu de panouri fotovoltaice, au fost scandalizați de posibilitatea că statul va taxa o investiție proprie, care poate garanta independența energetică, promovată, de altfel, exact de instituțiile statului. Tunurile au fost întoarse spre Ministerul Energiei, care a bâjbâit o serie de explicații incoerente.

Totul a plecat de la adoptarea Ordonanței de Urgență 163/ 2022, prin care se exprimă, în teorie, posibilitatea adoptării sistemului de taxare descris, de la 1 decembrie 2026, în anumite condiții. Ministrul Energiei, Virgil Popescu a ținut să specifice faptul că Ordonanța nu impune nici o taxă. Nu impune, dar o anunță!

Justificarea pentru acest plan vine dintr-o serie de acte normative europene, adaptate și în România. Cu toate acestea, se pare că exact acele normative din Comunitatea Europeană nu au fost interpretate corespunzător. Așa a apărut, chiar în rândul aleșilor, o mișcare care contestă forma actualei Ordonanțe și promovează un proiect de modificare a OUG 163/2022.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi ANRE nu pot aplica taxe şi tarife prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceştia care rămâne şi este consumată în spaţiile lor”, prevede unicul articol al proiectului de modificare a OUG 163/2022.

Ministrul Energiei, însă, insistă asupra faptului că Ordonanța nu impune nici o taxă, lăsând impresia că nu crede că, în 2026, vor fi întrunite condițiile care favorizează apariția „taxei pe soare”.  „Taxa pe soare este fake news. Nu se introduce absolut nicio taxă, toți românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată, pentru energia produsă. Există posibilitatea, în anumite condiții, pe care directiva care trebuie implementată o oferă, ca atunci când numărul prosumatorilor este foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea instalată a sistemului energetic național, în baza unui studiu pe care autoritatea de reglementare îl va face la data aceea, lucru foarte puțin probabil să ajungem la acest procent, începând cu data de 1 decembrie 2026 să poată fi introdusă taxa”, a declarat Virgil Popescu.

Cu toate acestea, doar posibilitatea, fie și în teorie, de a introduce o asemenea taxă, nu e îmbucurătoare pentru cei care doresc să investească într-o infrastructură de panouri fotovoltaice, mai ales că aceste dispozitive nu sunt dintre cele mai ieftine.

Cei care se opun OUG 163/2022 susțin că noul concept de taxă „vulnerabilizează prosumatorii în faţa incertitudinii, taxarea lor depinzând de puterea totală instalată în capacităţile de producţie de energie electrică la nivel naţional şi de o analiză cost-beneficiu făcută de ANRE, ceea ce contravine principiului previzibilităţii legii”. Prosumatorii sunt micii producători de energie electrică, beneficiari ai unui sistem de panouri fotovoltaice sau generatoare eoliene, care consumă energia electrică produsă, sau o distribuie în rețea, cantitatea fiind scăzută din cea facturată de furnizor.

Majoritatea partidelor de la guvernare s-au arătat indignate de forma ordonanței și susțin proiectul de modificare. Astfel, „taxa pe soare” a avut o viață zbuciumată și scurtă, proiectul fiind „ucis” din fașă. Directiva europeană include sintagma „statele membre pot să taxeze”, în timp ce, în România, textul legii prevede direct taxare, în momentul întrunirii condițiilor teoretice amintite, modificarea și alinierea la textul original fiind necesară.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net