«Teroriştii» din 22 decembrie, inventaţi de Iliescu şi de Voiculescu

Rechizitoriul în dosarul Revoluţiei a fost făcut public parţial, iar procurorii notează, în document, că Ion Iliescu (92 de ani), Gelu Voican Voiculescu (81 de ani) şi Iosif Rus (comandant al Aviaţiei Militare, 86 de ani) au pus la punct în ultima săptămână din luna decembrie a anului 1989 o “amplă, sistematică şi generalizată operaţiune de inducere în eroare, unică în istoria naţională”.

image

La mai bine de 30 de ani de la Revoluţie se face cât de cât lumină. Procurorii au pus cap la cap evenimentele, declaraţiile, dovezile şi au ajuns la concluzia că şefii de atunci ai Ministerului Apărării Naţionale au contribuit decisiv la instalarea noii puteri în fruntea căreia s-a aflat Ion Iliescu, se arată în rechizitoriul prezentat de news.ro.

Drept mulţumire,  militarii implicaţi în evenimentele din 1989 nu au fost traşi la răspundere atâta vreme cât Ion Iliescu s-a aflat la putere. Procurorii care au anchetat dosarul Revoluţiei fac referire, în rechizitoriu, la o „vastă şi profesionistă operaţiune militară de inducere în eroare care a debutat în după-amiaza zilei de 22 decembrie”, al cărei scop a fost inducerea unei „psihoze generalizate”. Existenţa „teroriştilor” în perioada evenimentelor de la sfârşitul anului 1989 a fost o pură invenţie.

Totul a fost o operaţiune de inducere în eroare

Operaţiunea de inducere în eroare avea scopul de a determina opinia publică să susţină noua putere politică, susţinută de MApN.„Analiza întregului probatoriu a relevat că inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu şi Rus Iosif au acţionat în intervalul de timp 22 decembrie, orele 16.00 – 30 decembrie 1989 cu scopul de a prelua puterea totală politico-militară în România, de a păstra şi consolida puterea dobândită şi de a se legitima în faţa opiniei publice interne şi internaţionale.

Pentru realizarea scopului s-a recurs la o amplă, sistematică şi generalizată operaţiune de inducere în eroare, unică în istoria naţională. Victima acestei operaţiuni a fost întreaga opinie publică. Psihoza generată a stat la baza tragediilor survenite în intervalul de timp amintit”, scriu procurorii de la Secţia Parchetelor Militare din cadrul PICCJ în rechizitoriul din 29 iulie 2022.

Anchetatorii îşi argumentează concluzia invocând declaraţiile mai multor martori, persoane care în acea perioadă sau în perioada imediat următoare incidentelor de la Revoluţia din 1989 au deţinut funcţii importante în structurile statului român. Astfel, Petre Roman (76 de ani), martor în dosarul Revoluţiei, declara, în martie 2017, atunci când a fost audiat, că în opinia sa “fenomenul terorist este o creaţie internă în care protagoniştii au fost din interiorul ţării”.

Petre Roman, martor în dosarul Revoluţia

Un fost ministru al Apărării din perioada comunistă a declarat că, în opinia sa, „diversiunea existentă în decembrie 1989 a folosit noii puteri instalată în România”, prin intermediul diversiunii fiind „creat un inamic al revoluţiei şi revoluţionarilor” şi justificându-se astfel ideea de revoluţie. „Trebuia să existe un duşman împotriva căruia să lupţi şi în acest fel se legitimau”, a afirmat generalul.

La rândul său, un şef din cadrul fostei Securităţi a declarat, tot ca martor, că în evenimentele din 1989 au fost implicate persoane cu funcţii importante în statul român, dar care erau „coordonate” de la Moscova, de către serviciile secrete ale fostei Uniuni Sovietice.

„Consider că a fost o mişcare revoluţionară evidentă, căreia i s-a suprapus puciul militar, lovitura de stat militară coordonată de agenţii KGB, pe baza indicaţiilor date de la Moscova... Ce a urmat încă din seara de 22 decembrie 1989 a însemnat de fapt punerea în practică a unor momente operative diversioniste, create de MApN. Grupa operativă era formată din generali şi ofiţeri MApN... Se dorea impresionarea populaţiei pentru a o determina să facă un pas înapoi şi să sprijine noua conducere...”, a afirmat în faţa procurorilor fostul şef din cadrul Departamentului Securităţii Satului (DSS).

„Represiunea a fost exercitată cu implicarea directă a tuturor comandanţilor de direcţii militare şi a altor militari cu funcţii importante. La realizarea represiunii a ajutat inclusiv comandantul aviaţiei militare, inculpatul Rus Iosif. Prin acţiunile lor, ofiţerii care au exercitat inducerea în eroare în decembrie 1989 au trădat atât interesele poporului român, cât şi interesele Armatei, având în vedere numărul foarte mare de militari decedaţi ca urmare a acestei operaţiuni”, mai notează procurorii.

Click! spune

În 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. Dosarul cauzei cuprinde 3.330 de volume. Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, în 2021, ca dosarul Revoluției să se întoarcă la Parchetul Militar. La începutul acestei luni, procurorii Parchetului General au retrimis dosarul Revoluției în instanță după ce Gabriela Scutea, șefa Parchetului General, a declarat că au rezolvat problemele semnalate de judecători.  

Revoluția în cifre și date

15 decembrie. La Timişoara, enoriaşi ai Bisericii Reformate protestează împotriva deciziei de evacuare a pastorului László Tökés.

17 decembrie. Pastorul este evacuat cu forţa din locuinţă (ora 4:00). Enoriașii săi sprijiniți de sute de timișoreni se strâng în diferite zone ale orașului. La ora 13:30, ministrul apărării naţionale ordonă ca armata să intervină în forţă împotriva demonstranţilor timişoreni.

21 decembrie. Din balconul Operei din Timișoara se citeşte Proclamaţia Frontului Democrat Român. La Bucureşti, în Piaţa Republicii, la ora 12:00 începe mitingul cerut de Nicolae Ceauşescu cu scopul de a obține sprijinul populației împotriva tulburărilor de la Timişoara. La puţin timp după ce ia cuvântul, Ceauşescu este huiduit din mulţime. Transmisia radio-tv este întreruptă. Întreg centrul Bucureştiului, de la Piaţa Unirii la Romană şi până la Piaţa Rosetti, este ocupat de manifestanţi.

image

22 decembrie. Manifestanţii ocupă Piaţa Palatului şi forţează intrarea Comitetului Central. În jurul orei 12, soţii Ceauşescu părăsesc clădirea Comitetului Central cu un elicopter. Trei ore mai târziu sunt arestaţi lângă Târgovişte.

23 decembrie. Dimineaţa, soldaţi în termen şi ofiţeri de la o unitate militară din Câmpina au fost trimişi, îmbarcaţi în trei autobuze, să apere Aeroportul Internaţional Otopeni. Aici sunt confundați cu teroriștii și asupra vehiculelor se execută foc masiv, rezultând 39 de morţi.

25 decembrie. Procesul soților Ceaușescu a început la ora 13:20 și s-a terminat în jurul orei 14:40. Sentința  a fost pronunțată la ora 14:45 și, deși verdictul admitea recurs, a fost executată cinci minute mai târziu, la ora 14:50, în curtea garnizoanei, lângă clădirea corpului de gardă. În cele nouă zile ale Revoluției române au murit 1.166 de oameni.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net