Testele confirmă: Dezinfectantul folosit în spitale, diluat de 10 ori

Ultima actualizare:

    Cu Suprasept sunt dezinfectate 2.000 de săli de operație din peste 350 de spitale din România
Cu Suprasept sunt dezinfectate 2.000 de săli de operație din peste 350 de spitale din România

După investigaţiile care au dus la autosesizarea Parchetului privind dezinfectanţii folosiţi în spitale, Gazeta Sporturilor a făcut analize care confirmă că ambele substanţe active din Suprasept sunt diluate: prima de 10 ori şi a doua cu 30%.

Gazeta Sporturilor a cumpărat în decembrie 2015 un bidon sigilat de un litru de Suprasept din lotul cu nr. 172 din 08.2015, care expiră în august 2018 şi a plătit un test la laboratorul institutului de stat ICECHIM.

Rezultatul analizelor arată că ambele substanţe active din Suprasept sunt diluate, faţă de concentraţia de pe etichetă. Astfel, prima substanţă  este diluată de 10 ori, iar a doua cu 30%.

Suprasept, dezinfectantul Hexi Pharma, este folosit, conform etichetei, pentru ”instrumentarul şi echipamentele medicale prin imersie” şi pentru deliminarea bacteriilor din “blocurile operatorii, secţii de arşi, ATI, săli de tratament”, dar şi pentru mesele de operaţie, podele şi pentru “dezinfecţia prin nebulizare”.

Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au publicat, în această săptămână, două anchete care arată că Hexi Pharma, firma care furnizează dezinfectanţi în peste 300 de spitale, nu respectă concentraţiile soluţiilor, Inspecţia Sanitară de Stat spune că legea nu o obligă să facă verificări, iar dacă totuşi apar probleme, acestea se fac la un laborator al cărui administrator are legături cu acţionarul principal al firmei producătoare

Investigaţia GSP se bazează pe relatarea unei surse din interiorul firmei, care afirmă că a avut trei discuţii cu patronul în care i-a semnalat acestuia neregulile în ceea ce priveşte concentraţia pentru Thor, Suprasept şi alte dezinfectante livrate spitalelor, spunându-i că aceasta nu e în regulă şi că reţetele nu se potrivesc cu etichetele. Răspunsul primit a fost că nu este treaba lui.

Angajatul a părăsit firma după o vreme, luând mai multe documente care reprezintă reţetarul luat direct din fabrică şi semnat inclusiv de Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma şi biochimist. Comparaţia dintre acestea şi eticheta produselor relevă că uneori concentraţiile erau de trei până la nouă ori mai mici.

De asemenea, în rapoarte ale DSP Bucureşti pe perioada 2013 – 2014 sunt menţionate “neconformităţi” ale produselor Hexi Pharma, scriu jurnaliştii de la GSP.

Jurnaliştii au discutat cu patronul firmei, Dan Alexandru Condrea, dar şi cu Flori Dinu, care au susţinut că produsele sunt conforme. Ulterior, un comunicat al Hexi Pharm relua afirmaţiile referitoare la calitatea produselor companiei şi contesta veridicitatea documentelor pe care s-a bazate Ancheta jurnalistică.

Investigaţia GDP mai arată că firma de curăţenie medicală a lui Dan Alexandru Condrea şi laboratorul Unilab, unde se fac analize privind calitatea produselor, inclusiv a celor Hexi Pharma, au administratori comuni.

În urma anchetei GSP, Parchetul instanţei supreme s-a autosesizat şi va face cercetări, a anunţat, marţi, procurorul general interimar al României, Bogdan Licu.

"În această dimineaţă ne-am sesizat din oficiu cu privire la ancheta desfăşurată de domnul Tolontan şi am sesizat Secţia de urmărire penală pentru întocmirea unui dosar în această cauză, fapt pentru care aduc mulţumiri mass-media pentru activitatea pe care o are", a spus Bogdan Licu.

Tot în urma acestor investigaţii, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat că a dispus controale încrucişate în spitale privind calitatea substanţelor dezinfectante, precizând că analizele produselor vor fi făcute în străinătate, întrucât în ţară nu există laboratoare acreditate.

„Am dispus controale mixte, corp de control, inspecţia sanitară şi Direcţia de Sănătate Publică, pe de o parte. Pe de altă parte, am identificat finanţare pentru a putea face aceste verificări. În mod evident, pe termen scurt nu le putem face în ţară şi pot fi finanţate prin veniturile proprii ale DSP-urilor. Pe termen lung, sunt două laboratoare, Institutul de Sănătate Publică se ocupă practic de ele, estimăm că vor primi acreditare într-un an. Din veniturile proprii ale DSP pot să fie plătite sume la laboratoare de referinţă din afara ţării până când le vom avea pe cele două despre care am pomenit”, a explicat ministrul Sănătăţii, potrivit news.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net