Ţii post? Uite cum s-o faci sănătos!
Mulţi dintre noi ţin, în această perioadă, post. Dar nu toată lumea ştie ce înseamnă să ţii post într-un mod sănătos. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, nespune cu ce să înlocuim carnea, laptele şi ouăle pentru a ne proteja sănătatea.
Mănâncă ciuperci!
Ciupercile mai sunt denumite şi carne vegetală pentru că înlocuiesc cu succes carnea şi produsele din carne. Ciupercile se pot consuma proaspete, tăiate bucăţele în salate, dar şi preparate la tavă sau grătar. Bureţii sunt mai hrănitori şi mai ieftini decât ciupercile champignon. Sunt recomandate şi ciupercile care cresc în sălbăticie precum mănătarca.
Putem folosi ciupercile şi în mâncăruri gătite: sarmale de post cu orez şi ciuperci, pilaf cu ciuperci sau ardei umpluţi cu orez şi ciuperci. Printre aceste ingrediente putem adăuga şi nuci sau migdale.
Atenţie! Pentru a le păstra toate proprietăţile nutritive, când spălăm ciupercile nu trebuie să le îndepărtam pieliţa (cuticula).
În pieliţă se găseşte toată cantitatea de proteină. "Ciupercile sunt foarte digerabile si conţin o proteină cu o înaltă valoare biologică. Consumaţi-le cu încredere pentru că sunt extrem de bune pentru sănătate: întăresc imunitatea, se digeră uşor şi conţin vitamina B12", spune Gheorghe Mencinicopschi.
Cumpără fasole uscată, linte şi năut!
Carnea mai poate fi înlocuită cu fasole uscată, mazăre, năut şi linte. Fasolea uscată conţine multă fibră. Putem mânca salată în care să adăugăm boabe de fasole fiartă, putem consuma fasole bătută sau ciorbă de fasole.Atenţie! Fasolea se fierbe în trei ape pentru a inactiva factorii care blochează digestia. Şi hrişca este extrem de sănătoasă. Bogată în vitamina P, combate celulita, hemoroizii şi varicele.
Nu consuma sucuri naturale din fructe!
Sucurile naturale din fructe nu sunt recomandate pentru că ele conţin multe zaharuri şi foarte puţini nutrienţi, uneori chiar deloc. Toate mineralele şi vitaminele rămân în pulpa fructului pe care o aruncăm, de cele mai multe ori, la gunoi. Este recomandat să mănânci fructele întregi şi cu tot cu coajă, atunci când este posibil.
Atenţie la produsele false de post!
Deşi specialistul nu recomandă să cumpărăm produse de post din magazine, totuşi, dacă nu ne putem abţine, ar trebui să ştim ce să alegem. Pentru că nu toate produsele sunt de post!! Deci, atenţie mare la ceea ce scrie pe etichetă! „În cazul în care pe eticheta alimentului observi E-uri, coloranţi, arome artificiale, conservanţi, gelatină, cazeină, derivate din ouă, albumină, componente de origine animală, colorant 120 roşu carmin (acesta provine de la o insectă, deci produsul nu poate fi de post), atunci este indicat să nu cumperi. Pentru că te vei păcăli! Aceste produse nu sunt de post!", spune Mencinicopschi.
Dr. Cristina Bălănescu, medic primar MG
Carnea, laptele şi ouăle pot fi înlocuite cu alte alimente fără să ne privăm organismul de elemente nutritive, vitamine şi minerale. De exemplu, o porţie de borş de zarzavat, care conţine ceapă, morcov, cartof, păstârnac, ţelină şi pătrunjel, are 431 de calorii, iar o porţie de ciorbă de fasole verde care conţine morcov, fasole verde, ceapă, rădăcină de pătrunjel, bulion şi ardei gras are 729 de calorii.
Unul dintre aceste feluri de mâncare ar putea fi servit dintr-o zi de post. La felul doi, puteţi servi o mâncare de fasole verde care are 860 de calorii, o tocană de cartofi care are 1231 de calorii sau pilaf care conţine 1570 de calorii. Aceste valori sunt suficiente, în condiţiile în care avem nevoie de 220 de calorii când desfăşurăm activităţi fizice sau intelectuale intense.