„Ţipetele lui n-au fost auzite de nimeni”. Ce spun psihologii despre sinuciderea lui Alexandru

Ultima actualizare:

O dramă care a şocat o ţară întreagă! Un tânăr de 19 ani şi-a dat foc marţi, la primele ore ale dimineţii, într-un loc public din Râmnicu Vâlcea, fără ca nimeni să intervină, scrie adevarul.ro. „Durerea, fumul gros şi mirosul de substanţă au trecut neobservate”, spune, dezamăgit, psihologul Angelo Gabriel Oteşanu.

“Alexandru, vei rămâne în inimile noastre”, au scris apropiaţii pe Facebook. Foto: Arhivă personală
“Alexandru, vei rămâne în inimile noastre”, au scris apropiaţii pe Facebook. Foto: Arhivă personală

Secvenţe cu un puternic impact emoţional, imortalizate de o cameră de luat vederi, surprind ultimele clipe din viaţa lui Alexandru, un băiat de numai 19 ani. Drama s-a petrecut sub privirile nepăsătoare ale trecătorilor. Imaginile au făcut înconjurul ţării şi au iscat reacţii legate atât de posibilele cauze ale sinuciderii, cât şi despre lipsa de implicare a celor din jur.

Psihologul vorbește despre «efectul de spectator»

Un psiholog bucureştean originar din Vâlcea, Angelo Gabriel Oteşanu, membru al Societăţii Europene de Psihologia Sănătăţii (EHPS), este de părere că în acest caz se poate vorbi despre ”efectul de spectator”.

Cu alte cuvinte - lipsa de reacţie a celor din jur. Studiile au scos la iveală că, în situaţii de urgenţă, tiparul obişnuit de răspuns al martorilor este afectat: când suntem în mulţime, aşteptăm ca alţii să dea primii o mână de ajutor unei persoane aflate în pericol.

Drama de la Râmnicu Vâlcea aminteşte cazul petrecut în 1964 la New York, când o femeie, Kitty Genovese, a fost înjunghiată în plină stradă sub privirile a 38 de martori, care n-au intervenit.

Alexandru a murit în chinuri, fără ca nimeni să-l salveze. „Efectul martorului sau al spectatorului se referă la prezenţa unei persoane în faţa unei situaţii critice, care nu o vizează direct şi faţă de care nu ia atitudine. Efectul a fost numit astfel de către psihologii Bibb Latane şi John Darley, care l-au popularizat în urma unei crime comise la New York”, explică psihologul Angelo Oteşanu.

Băiatul de 19 ani s-a stropit cu benzină înainte de a-şi da foc. Captură Antena 3
Băiatul de 19 ani s-a stropit cu benzină înainte de a-şi da foc. Captură Antena 3

Imaginile de la Râmnicu Vâlcea arată că, deşi prin zonă au trecut mai mulţi oameni şi au circulat nenumărate maşini pe bulevardul Calea lui Traian, nimeni n-a avut vreo reacţie.

„Doar imaginaţi-vă ţipetele, durerea, suferinţa, frica acelui tânăr… Nu au fost auzite/văzute de nimeni! Nici fumul negru, nici mirosul de substanţă, pur şi simplu au trecut neobservate”, adaugă specialistul, profund dezamăgit.

Locul ales de Alexandru pentru a-şi pune capăt zilelor era peste drum de Colegiul Economic, şcoala la care învăţase.

Tânărul a plecat de acasă dimineaţa, iar pe drum s-a oprit la o staţie de combustibili, pentru a cumpăra 1,5 litri de benzină.

În faţa casei de pariuri sportive din care s-a speculat că ar fi ieşit, Alexandru s-a stropit cu benzină pe haine, iar apoi şi-a dat foc şi a ars ca o torţă.

«Te îmbrăţişa şi te pupa şi pe mâini, şi pe cap»

Devastată de durere, mama îşi aminteşte că, înainte de a pleca de acasă, Alexandru i-ar fi spus: „Mami, mă întâlnesc cu nişte băieţi. După aia, mă duc”.

Ea a crezut că fiul va merge la un interviu pentru un post la un restaurant. Femeia a exclus că sinuciderea ar fi avut drept cauză jocurile de noroc şi dezvăluie că era un copil extrem de iubitor.

Băiatul de 19 ani s-a stropit cu benzină înainte de a-şi da foc
Băiatul de 19 ani s-a stropit cu benzină înainte de a-şi da foc

„Te îmbrăţişa şi te pupa şi pe mâini, şi pe cap”, povesteşte, în lacrimi, mama lui Alexandru. Tânărul n-a lăsat vreun semn nici pe reţelele sociale. Ultima sa postare, de acum două săptămâni, îl surprinde uitându-se zâmbitor spre cer.

Va fi înmormântat în cimitirul din cartierul Goranu

Familia le-a mulţumit celor care şi-au exprimat condoleanţe şi a anunţat că înmormântarea e programată mâine, la ora 12.00, în cimitirul din cartierul Goranu. 

„Vă rugăm, încetaţi cu speculaţiile!”, a transmis familia, referindu-se, probabil, la zvonurile potrivit cărora băiatul ar fi pierdut, cu o zi înainte, 3.000 de lei la jocurile de noroc.

Tot pe reţelele sociale s-a mai menţionat că Alexandru ar fi fost în depresie după pierderea tatălui, care ar fi suferit de o boală necruţătoare.

„Zâmbetul tău a apus astăzi! Vei rămâne în inimile noastre toată viaţa”, au postat apropiaţii pe Facebook.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net