Tomberonul cu cip: cât arunci, atât plăteşti

Ultima actualizare:

    Locatarii de la bloc au primit cartele de acces ca să ajungă la tomberoane
Locatarii de la bloc au primit cartele de acces ca să ajungă la tomberoane

Tehnică nemaivăzută în Prahova! Deşi Mizil se numără printre orăşelele sărace din ţară, din această lună dispune de tomberoane cu cip, care permit cântărirea cantităţii de gunoi aruncat şi taxa pe care trebuie s-o achite fiecare gospodărie.

20.000 de euro a costat introducerea pubelelor “inteligente” în Mizil. Cu ajutorul sistemul electronic de colectare a deşeurilor, primarul Silviu Negraru speră să scape de amenda de 50.000 de lei, primită anual pentru că nu se colectează deşeurile selectiv. Un alt motiv l-a reprezentat faptul că locuitorii oraşului plăteau lunar cea mai scumpă factură către firma de salubrizare: 11 lei de persoană.


    Pubelele cu cod de bare
Pubelele cu cod de bare

„O pubelă este pentru reciclabile, una pentru gunoi menajer. În condiţiile în care deşeurile se colectează selectiv, cantitatea de gunoi dus la rampa ecologică este mult mai mică, iar automat preţul de persoană o să fie mai mic”, explică edilul pentru adevarul.ro. “Pe maşinile de colectare s-au instalat cântare electronice cu un soft care face legătura între pubelă şi proprietarul gospodăriei. Pe pubelă e amplasat un cip, adică un cod de bare, care, citit, ne indică numele proprietarului, adresa şi cantitatea de gunoi. Se emite un bon de cântar în care se specifică proprietarul, cantitatea şi preţul. Din calculele noastre, preţul ar trebui să scadă cu 30%. În plus, se va reduce şi cantitatea de gunoi care ajunge la rampă”, adaugă Negraru. Edilul menţionează că fiecare dintre cele 3.000 de gospodării din Mizil a primit câte o pubelă cu cip, iar de ieri sistemul e funcţional.

Maşinile de gunoi au cântare electronice

Localnicii nu văd cu ochi buni acest sistem. Mulţi cred că factura de gunoi va fi mai mare. “Cine stă să aleagă hârtia de plastic? Oamenii vor merge cu pungile de gunoi pe câmp, ca să plătească mai puţin”, spune Niculina Neagu, o localnică nemulţumită.

Problema cea mare pare să fie în cartierele cu blocuri, fiecare asociaţie de locatari beneficiază de o rampă ecologică închisă cu gard din plasă. Accesul în interior se face doar pe bază de cartelă, însă sistemul electronic a început să dea rateuri, astfel că oamenii aşteaptă uneori minute bune până se deschid porţile metalice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
vedete clinică de frumusețe jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Factura curent energie electrica FOTO Shutterstock jpg
bautura alcoolica care face minuni pentru creier jpg
intersectie jpg
legume jpg
Nicolae Ceausescu pe litoral  jpg
drumuri de parcurs iarna jpg
images jpeg
desa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net