Topul obiectelor pe care le înghit accidental bebeluşii

Monede, nasturi, piese mici de la jucării, chiar şi magneţi sau baterii, toate acestea au fost înghiţite accidental, de-a lungul timpului, de sute de bebeluşi. Unele obiecte nu pun mari probleme căci după ce ajung în stomac sunt eliminate pe cale naturală. Altele, în schimb, sunt deosebit de periculoase, iar părinţii trebuie să acţioneze prompt. Dr. Mihai Craiu a explicat într-o postare pe Facebook ce măsuri de prim ajutor sunt recomandate, de la caz la caz.

image

În primii trei ani de viaţă, cea mai mare grijă a părinţilor este să nu lase la îndemâna copilului obiecte mici pe care să le poată înghiţi. Pentru că tendinţa lor este să bage orice în gură. Webmd.com a făcut un top al celor mai comune obiecte înghiţite de copii. Printre acestea se regăsesc: monedele, oasele de peşte, cerceii, inelele, agrafele pentru hârtie, acele, scobitorile, şuruburile şi cuiele. Cele mai periculoase sunt, de fapt, bateriile şi magneţii.

Magneţii şi bateriile mici sunt deosebit de periculoase

Magneti
Magneti

„Cel mai des înghit lucruri nealimentare copiii cu vârstă între 6 luni şi 3 ani. De obicei, corpii străini mici, rotunzi, din materiale netoxice, nu pun probleme deosebite. Monedele mici, nasturii, piesele rotunde de plastic moale, fără muchii tăioase pot ajunge în gura copilului şi de aici mai departe. Cei mai mari duşmani pot fi magneţii şi bateriile mici, de tip pastilă, de la ceasurile electronice. Magneţii înghiţiţi, chiar dacă sunt perfect rotunzi, pot să se fixeze unul pe celălalt şi să lezeze stomacul sau intestinul, iar bateriile mici, în special când rămân fixate în esofag, pot produce în câteva ore o arsură locală, cu perforarea acestuia”, avertizează dr. Mihai Craiu.

Baterii
Baterii

Semnale de alarmă şi măsuri de prim ajutor

Semnalele de alarmă sunt: tusea spastică, cianoza feţei, respiraţia foarte dificilă, durerile mari cu plâns continuu, imposibilitatea înghiţirii salivei sau salivă cu sânge, vărsăturile frecvente. În aceste cazuri, trebuie să sunaţi rapid la 112. Până la sosirea ambulanţei, dacă cel mic are peste un an şi poate primi miere, daţi-i două linguriţe înainte de a pleca de acasă şi apoi din 10 în 10 minute, pentru a facilita alunecarea corpului străin şi a preveni arsura locală esofagiană (dacă a înghiţit baterie). Dacă nu sunteţi siguri că respectivul corp străin a ajuns în stomac, daţi-i copilului să bea apă. „În cazul în care vedeţi că apa trece uşor, îi mai puteţi da puţină pâine. Orice produs făinos, chiar dacă se blochează la corpul străin din esofag, va fi digerat de enzimele salivare”, spune dr. Mihai Craiu.

Corpii străini mici din metal sau plastic se elimină în scaun în câteva zile. Bateriile şi magneţii sau corpii străini foarte ascuţiţi şi tăioşi trebuie scoşi din stomac. Procedura se face de obicei prin endoscopie, cu anestezie generală.

Monede, agrafe si nasturi
Monede, agrafe si nasturi

Ce alte accidente îl pândesc pe cel mic, în casă

Pentru un copil de până în 3 ani, casa poate fi un adevărat pericol. Din momentul în care începe să se rostogolească, să meargă de-a buşilea, să se caţere, trebuie supravegheat în fiecare secundă. Pe lângă înghițirea de obiecte mici, sunt și alte accidente pe care trebuie să le ai în vedere și să le previi.

Căzăturile sunt în topul accidentelor la copiii mici. Cea mai mare ameninţare este aceea de a ajunge la ferestre sau la balustrada din balcon. Nu lăsa în balcon sau în faţa ferestrei nici un scaun, instalează la ferestre sisteme de siguranţă care să-l împiedice să le deschidă, limitează accesul la scări prin montarea unor uşi pe care doar adulţii să le poată deschide.

Arsurile sunt pe locul doi în topul accidentelor. Nu lăsa ceaşca de cafea fierbinte pe masă, ştiind că cel mic poate trage de faţa de masă! Nimic fierbinte nu trebuie pus în locuri la care el poate ajunge prin căţărare, de care poate trage. Pune la loc sigur cuţitele, lingurile şi furculiţele!

Loviturile. Colțurile mobilei sunt periculoase într-o casă în care trăiește un copil care tocmai a început să meargă în picioare. Acoperă-le cu sisteme moi și rotunde de cauciuc, pe care le găsești în magazinele de mobilă.

Prizele sunt şi ele periculoase, într-o casă. Copilul îşi poate băga degetele sau alte obiecte în ele. Trebuie să le pui apărători sau să așezi obiecte de mobilier în dreptul lor.

  Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!   

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net