Topul scumpirilor! Preţurile la mâncare și servicii au explodat în pandemie
Pandemia nu a ținut prețurile în loc. Ba, dimpotrivă! Au explodat, iar principalele care s-au scumpit sunt mâncarea și serviciile, arată ultimul raport al Institutului Național de Statistică (INS), dat publicității astăzi, 13 mai.
Prețurile la alimente, la produsele de bază, au crescut în ultimele luni şi cu 21,6%, în plină pandemie de coronavirus. Cel mai mult s-au scumpit legumele, fructele și carnea, potrivit datelor prezentate de INS.
Cartofii sunt în capul listei cu o majorare în aprilie de 21,6%, față de decembrie 2019. Urmează fructele proaspete care au prețuri mai mari cu 17,3%, legumele și conservele de legume cu 15,9%, conservele de fructe cu 12,6%, fasolea boabe cu 10,4%.
Prețul la carnea de porc a crescut cu 3,86%, iar dacă ne referim la toate tipurile de carne scumpirea este de 3,04%.
În topul majorărilor se află făina, al cărei preț la raft îl găsim mai mare cu 3,72%, față de decembrie.
În patru luni, a crescut și la brânză cu 2,96%, la margarină cu 2,53%, la unt cu 2,42%, la mălai cu 2,31%, la ulei cu 2,21%, la pește cu 2,11%, la zahăr cu 1,37%.
Băuturile alcoolice au suferit o modificare de preț de 1,61%, iar țăgările de 4,35%.
Totodată, în aprilie s-au mai scumpit și serviciile poștale cu 12,4%, transportul aerian cu 4,13%, energia termică cu 2,96%, apă/canal/salubrizare cu 2,39%.
Pe de altă parte, s-au ieftinit ouăle, încălțămintea din piele, combustiblii și gazele.
Per total, spun statisticienii de la INS, prețurile de consum au fost mai mari în aprilie cu 2,7% față de decembrie 2019. Iar dacă ne referim strict la mărfuri alimentare majorarea este de 4,42%, iar la servicii de 1,17%.
Producătării spun că nu au scumpit alimentele și dau vina pe autorități
Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară este de părere că aceste scumpiri se datorează faptului că instituțiile statului nu și-au făcut datoria.
Nu au verificat la raft ca apoi să meargă pe fir până la producător. Pentru că spune Frumosu, de la poarta fabricilor prețurile au fost în unele cazuri mai mici, cum ar fi la carnea de pui.
Chiar și cei din panifacție au suportat pierderile, având în vedere că prețul grâului în UE a crescut, doar ca să nu afecteze populația.
Nu s-a dorit plafonarea prețurilor la raft
Încă din luna martie, sindicaliștii au cerut plafonarea prețurilor la raft, însă, premierul Ludovic Orban nu a fost de acord. Motivul? ”Este greu de instituit un mecanism de înghețare a prețurilor alimentelor de la raft, pentru că cererea a explodat pe piață, din cauza panicii din societate, și un asemenea proiect ar fi dus la penurie”.
Și de la 1 iulie e posibil să avem parte de scumpiri și la gaze. Este data la care nu vor mai exista preţuri reglementate de stat, domeniul se liberalizează, iar fiecare companie de profil va genera propriile tarife.
Iar de la 30 decembrie vom plăti la prețul pieței și energia electrică.