Tot ce trebuie să ştii despre cardul de sănătate
În cazul în care nu intrat deja în poseisa cardului naţional de sănătate, află că trebuie să-l ridici personal de la casa de asigurări de sănătate unde eşti înregistrat. Din februarie, cardul este obligatoriu atunci când te prezinţi la medic, aşa că ar trebui să ştii totul despre el. Iată mai jos câteva informaţii pe care trebuie să le cunoşti!
Ce conţine cardul naţional de sănătate?
Pe card şi în CIP-ul cardului sunt imprimate următoarele informaţii:
- Numele şi prenumele asiguratului;
- Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate;
- Data naşterii;
- Termenul de valabilitate al cardului (5 ani).
Cine intră în posesia cardului şi prin ce modalităţi?
Cardul de sănătate este adresat persoanelor asigurate cu vârsta de peste 18 ani. Copiii cu vârsta de până la 18 ani beneficiază de servicii medicale gratuite conform legii. În data de 19 septembrie 2014 a început procesul de distribuire a cardului naţional de sănătate. Poşta Română a avut la dispoziţie 20 de zile din momentul preluării pentru a distribui cardurile de sănătate asiguraţilor. Acesta a fost distribuit personal de către factorul poştal în baza unui act de identitate şi a semnăturii de primire. Persoanele care nu au fost găsite acasă, au primit în cutia de scrisori un aviz poştal pe care s-a menţionat perioada în care asiguratul poate să ridice cardul de la oficiul poştal. Cardurile rămase nedistribuite au fost trimise caselor de sănătate în evidenţa cărora se află asiguraţii.
Cum activezi cardul?
Activarea cardului de sănătate se va face la orice furnizor de servicii medicale la care asiguratul apelează pentru prima oară după primirea cardului. Operaţiunea de activare durează maximum 30 de secunde şi constă în înlocuirea pin-ului de transport al cardului (000) cu un pin din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să-l divulge.
Cum se utilizează cardul de sănătate?
Odată activat, cardul de sănătate va fi prezentat ori de câte ori asiguratul apelează la furnizorii aflaţi în contract cu casa de asigurări de sănătate pentru servicii medicale sau farmaceutice. Furnizorul va introduce cardul în cititor, iar asiguratul va tasta pin-ul. Instant, aplicaţia va afişa un mesaj în care va informa furnizorul dacă posesorul cardului este sau nu asigurat. Utilizarea cardului reprezintă dovada că asiguratul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale. În acest fel se validează serviciul de care a beneficiat, în vederea decontării din fondul de asigurări sociale de sănătate. Atenţie! Pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate!Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate cât şi celor neasigurate. Cardul de sănătate va asigura accesul la servicii medicale pe teritorului României. Pentru servicii medicale necesare în timpul şederii temporare pe teritoriul unei ţări din spaţiul UE/SEE/Elveţia, asiguratul poate solicita la casa de asigurări eliberarea unui card european de sănătate.