Toți șoferii trebuie să știe! Lista medicamentelor uzuale care te pot lasa fără permis

Anumite medicamente uzuale, utilizate frecvent pentru afecțiuni comune, pot genera rezultate fals pozitive la testele de droguri, expunând oamenii la situații dificile, în contextul OUG 84, care, până la noi ordine, poate duce la suspendarea permisului de conducere.

Anumite medicamente uzuale pot provoca un fals-pozitiv / foto: arhiva
Anumite medicamente uzuale pot provoca un fals-pozitiv / foto: arhiva

Multe persoane se confruntă cu dilema de a alege între tratamentul pentru o afecțiune cronică și riscul de a-și pierde permisul de conducere și de a avea probleme legale.

De exemplu, picăturile nazale decongestionante conțin efedrină sau pseudoefedrină, substanțe care pot determina rezultate fals pozitive la testele de droguri.

„Picăturile nazale (care conțin efedrină sau pseudoefedrină) pot produce rezultate fals pozitive la testele de droguri. Structura lor chimică este similară cu cea a amfetaminei.

Multe persoane sunt puse în situația dificilă de a alege între un tratament pentru o afecțiune cronică și riscul de a rămâne fără permis de conducere și de a avea dosar penal,” avertizează medicul legist Cristian Paparău, care atrage atenția de mai mult timp asupra medicamentelor obișnuite care pot cauza neplăceri atunci când suntem opriți de poliție.

Alte medicamente care pot da rezultate fals pozitive la testele de droguri

Fasconal, un medicament care combină mai multe substanțe active - acid acetilsalicilic, paracetamol și cafeină - poate determina un rezultat fals pozitiv pentru opioide la testele de droguri.

Acest lucru poate conduce la suspendarea permisului de conducere și la posibile probleme legale.

„Testele rapide de detectare a substanțelor psihoactive, folosite în școli, locuri de muncă sau de către poliție, au doar valoare orientativă. Ele oferă rezultate preliminare care pot indica prezența anumitor substanțe psihotrope în organism, dar nu sunt definitive și nu pot fi folosite ca bază pentru un diagnostic oficial.

Pentru a confirma prezența substanțelor psihoactive, sunt necesare teste de laborator specializate, care oferă rezultate exacte. Permisul de conducere nu poate fi reținut abuziv doar pe baza unui test orientativ, dacă persoana respectivă refuză testul poliției,” explică medicul Cristian Paparău.

Medicamentele antialergice pot, de asemenea, produce rezultate fals pozitive la testele de droguri.

„Dacă ați consumat un medicament antihistaminic și efectuați un test de droguri, rezultatul poate fi fals pozitiv în următoarele ore sau zile, ceea ce poate duce la suspendarea permisului de conducere și la posibile probleme legale. Ibuprofenul poate da un rezultat fals pozitiv pentru barbiturice la testele de droguri.

Dacă ați consumat acest medicament și veți efectua un test de droguri în următoarele ore sau zile, rezultatul poate fi fals pozitiv, ceea ce poate duce la suspendarea permisului de conducere și la posibile probleme legale,” adaugă Cristian Paparău.

De asemenea, Nurofen Plus, care conține ibuprofen și fosfat de codeină hemihidrat, poate duce la un rezultat fals pozitiv pentru opioide la testele de droguri.

Controversa OUG 84

Consiliul Superior de Medicină Legală a luat act de OUG 84/2024 (ordonanța antidrog) și a exprimat dezacordul față de anumite prevederi care pot afecta drepturi fundamentale și constituționale. Medicii legiști avertizează că actul normativ lasă loc pentru interpretări și abuzuri.

„Suspendarea temporară a permisului până la primirea rezultatului toxicologic este un abuz. Amânarea aplicării nu e soluția. Voi continua să scriu pe această pagină despre acest subiect până când lucrurile se vor rezolva sau pagina va fi blocată!”, afirmă medicul legist Cristian Paparău pe pagina sa de Facebook.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net